середа, 06 лютого 2008 13:16

Саудівська Аравія закрила своє посольство у Чаді після загибелі двох підданих

 Саудівська Аравія оголосила про закриття свого посольства у Чаді після загибелі двох підданих королівства у результаті обстрілу. У поширеній заяві МЗС королівства наголошується, що осколками бомби убиті дружина і дочка одного із співробітників диппредставництва. Це стало наслідком боїв в Нджамені.

"Всі співробітники посольства і їх сім"ї евакуйовані, посольство закрите", - зазначається у документі. Чартерним рейсом їх вивозять на приватному літаку до Саудівської Аравії.

Бої між урядовою армією і опозицією Чаду, що розвернулися в столиці, вже призвели до евакуації посольств Франції і США.

Всього 1182 іноземних громадянина були евакуйовані з Чаду у Лібревіль (Габон) після початку французькою армією гуманітарної операції  минулої суботи із-за атаки повстанців на Нджамену. Про це повідомив представник головного штабу збройних сил Франції капітан першого рангу Крістоф Празюк.

Транспортні літаки французької армії зробили 15 човникових перельотів між чадською і габонськой столицями, уточнив він. У даний час у  Нджамені залишається ще близько 20 осіб, які чекають евакуації, і ще близько 200 іноземців, які не бажають залишати місто, знаходяться "під захистом" французьких військових.

Тим часом, понад 20 тисяч жителів Чаду втекли у місто Куссері у Камеруні, побоюючись збройних сутичок між повстанцями і урядовою армією. За словами представника Верховного комісаріату з місця подій, люди постійно продовжують прибувати, і тому важко оцінити їх кількість.

За даними Міжнародного Комітету Червоного Хреста, у Куссері зараз знаходиться не менше 30 тисяч біженців з Чаду. Понад три тисячі осіб прибули також у сусідню Нігерію, повідомили представники імміграційних органів цієї країни.

Нджамену і Куссері розділяє річка Шарі, яку чадські біженці долають по мосту або на човнах. Камерунське місто, що знаходиться в 15 км від кордону, переповнене біженцями. Близько семи тисяч осіб розташувалися просто неба.

Верховний комісаріат ООН у справах біженців літаками і вантажівками направляє до Камеруну з сусідніх країн матеріали першої необхідності - намети, ковдри, провізію, питну воду. Прибуття першого літака очікується тут у середу.

З метою безпеки намічається перевезти частину біженців углиб Камеруну - в місто Мальтам, що знаходиться приблизно за 30 кілометрів від кордону. У свою чергу французький Червоний Хрест готується відправити до Камеруну і Нджамену польовий госпіталь і матеріали першої необхідності.

Вартість акції оцінена у 1 млн євро, і у Франції оголошений збір добровільних пожертвувань, повідомляє NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Саудівська Аравія закрила своє посольство у Чаді після загибелі двох підданих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі