понеділок, 04 лютого 2008 13:15

Тисячі жителів столиці Чад біжать до сусіднього Камеруну

 Тисячі жителів столиці Чад Нджамені, де з суботи йдуть бої з повстанцями, що вимагають скидання президента країни Ідрісса Дебі, скористалися тимчасовим затишшям і прямують у сусідню державу Камерун, повідомляє агентство Рейтер.

Після двох днів боїв у Нджамені повстанці заявили, що залишають столицю Чад, проте за повідомленнями влади, бойовиків витіснили з міста урядові сили.

Представник повстанців Абдераман Коуламалла пояснив, що це "тактичний хід". За його словами, назустріч повстанським загонам зі сходу рухається підкріплення з вантажем боєприпасів і продовольства.

"Ми відходимо, щоб знову повернутися", - сказав Коуламалла.

Влада Чаду, проте, стверджує, зворотне.

"Вся столиця зараз під нашим контролем, а всі найом ноки,  що знаходяться на службі у Судану, витиснені (з міста)", - сказав французькому радіо RFI у неділю увечері міністр внутрішніх справ Чаду Ахмат Махамат Бачир.

Кореспондент Рейтер у  Нджамені повідомив, що у понеділок вранці у місті майже не було чути стрілянина. За повідомленнями іншого кореспондента агентства, потік біженців із столиці Чад хлинув до сусіднього Камеруну по мосту через річку Логоні, яка служить природним кордоном між двома державами.

Зараз вулиці Нджамені патрулюють армійські автомобілі урядових сил. На деяких вулицях можна бачити тіла загиблих мирних жителів, повідомляє агентство.

Бої в столиці Чад почалися у суботу, 2 лютого, коли повстанці, що вимагають скидання президента країни Ідрісса Дебі, прорвалися в місто і взяли в облогу  президентський палац.

Чад - колишня французька колонія у центральній Африці, що добилася незалежності 1960 року. З 2005 року чадські повстанці здійснюють спорадичні вилазки.

У квітні 2006 року повстанці з "Об"єднаного фронту за зміни", які хотіли сформувати тимчасовий уряд і провести "дійсно демократичні" вибори, штурмували столицю, але їх атаки були відбиті.

Чад стверджує, що повстанців підтримує і забезпечує зброєю суданський уряд, проте влада Судану неодноразово відкидала подібні звинувачення, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Тисячі жителів столиці Чад біжать до сусіднього Камеруну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі