четвер, 05 серпня 2021 13:22

Письменник-переселенець розповів, що думає про Галичину

Письменник-переселенець розповів, що думає про Галичину
Україна зараз пристала на галицьку точку зору історії, за словами письменника. Фото надав Олексій Чупа

34-річний Олексій Чупа родом з окупованої Макіївки на Донбасі покинув місто 2014 року.

Того ж року його книги "Бомжі Донбасу" та "10 слів про Вітчизну" ввійшли до довгого списку премії Книга року ВВС. Фіналіст літературної премії ім. Джозефа Конрада 2015-го.

Gazeta.ua розповів, що після переїзду оселився на Хмельниччині з родиною. Кілька місяців працював у Львові.

"Галичина заполітизована, вона активно включається в усі суспільно-політичні процеси. Тут більшій кількості людей не байдуже, що і як. У Хмельницькому можна зустріти людину, яка ставиться зневажливо до України та українського. У Львові, якщо такі і є, то вони мовчать і публічно не говорять такого".

Україна пристала на галицьку точку зору історії, за словами письменника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройшов Донбас і загинув у ДТП - на Донеччині розбився поліцейський

"1993 року, наприклад, було важко уявити, як це з почестями ховати бійців дивізії "Галичина". Чи масово вітатися "Слава Україні! Героям слава!". Ми зробили в цьому величезний крок вперед. Та з того місця, де ми є зараз, завжди може здаватися, що цей крок міг би бути набагато ширшим. Колись я в Авдіївці бачив червоно-чорні прапори на приватних будинках. А під час "Євро-2012" міліцейські крутили людей, які намагалися пронести такі стяги на трибуни. Відтоді багато чого змінилося".

Повне інтерв'ю з Олексієм Чупою читайте в журналі "Країна" за 5 серпня.

Родина Олексія Чупи походить із Західної України. Колись давно ще прадіди переїхали на Донбас. З часом усі русифікувались. Батьки говорили російською, і це його перша мова. Але українською спілкується майже 20 років. Почав переходити в підлітковому віці. Чому це робив, пояснити не міг, але всередині вирувало відчуття протесту. 16-річним почав читати Василя Стуса, слухати "Океан Ельзи" і намагатися писати українською.

Зараз ви читаєте новину «Письменник-переселенець розповів, що думає про Галичину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі