понеділок, 15 січня 2024 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Очі" для рашистських Су-34 та Су-35" - що відомо про збиті російські літаки

"Очі" для рашистських Су-34 та Су-35" - що відомо про збиті російські літаки
Збито ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22. Фото: Facebook

Українські військові підбили два російські літаки - А-50 ДРЛО та ІЛ-22.

Це дуже цінна втрата для Росії. Як і інформація, за рахунок чого вдалося це зробити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Киричевський.

"Тут треба розуміти не просто те, що наші зенітники вперше у воєнній історії збили літак радіолокаційного дозору або ж AWACS за натівською класифікацією, котрі зазвичай літають за пару сотень кілометрів від лінії боєзіткнення. Треба розуміти і те, що це знання на рівні Священного Грааля, за яким точно будуть буквально полювати що США, що КНР, як майбутні учасники великої війни в Тихому океані, де в обох сторін є літаки радіолокаційного дозору, і явно обидві сторони будуть вибивати в першу чергу саме такі спеціалізовані літаки як "очі" для тактичної авіації. Так, мав місце епізод, коли в 1982 році сирійці наче як підбили ізраїльський літак радіолокаційного дозору E-2 Hawkeye із використанням С-200. Але, по-перше – наче як підбили, а по-друге – офіційно, у нас С-200 немає на озброєнні ще з початку 2010-х років", – пояснив Киричевський.

Якщо говорити про цінність збитого А-50, то тут точно немає сенсу апелювати до "намальованої" вартості в $500 млн, наголосив аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий контрнаступ ЗСУ – де він можливий і які сили потрібні

"Тут цінність варто міряти в кількості наявних "бортів" - загалом лише 9 літаків обох варіантів А-50 та А-50У. Інший аспект цінності А-50 для росіян – саме ці спеціалізовані літаки виступають "очами" для рашистських Су-34 та Су-35 для атаки на повітряні та наземні цілі, тобто при спробах атакувати наші літаки та вертольоти, та при використанні КАБів та Х-59 у прифронтовій зоні. Безумовно, росіяни можуть знайти альтернативу тим же А-50, щоб і далі скидати КАБи на лінії фронту", – пояснив Киричевський.

Це був уже третій підбитий чи збитий Ил-22 – на базі Ил-18 – за весь час вторгнення РФ, додав аналітик.

"Перший епізод був у квітні 2022 році, тоді теж відпрацювала наша ППО. І тоді весною позаминулого року це ж був епізод третій за гострою, після удару по рашистським кораблям в Бердянську та потоплення "Москви". Другий епізод – коли "вагнерівці" на чолі з Пригожиним під час свого бунту влітку минулого року збили такий "літаючий командний пункт", – уточнив Киричевський.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив знищення двох російських літаків увечері 14 січня. За його словами, збито ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Увечері 14 січня заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки Юрій Мисягін повідомив, що українські військові підбили два російські літаки - А-50 ДРЛО та ІЛ-22, які перебували над акваторією Азовського моря.

Зараз ви читаєте новину «"Очі" для рашистських Су-34 та Су-35" - що відомо про збиті російські літаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі