субота, 06 січня 2024 09:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Новий контрнаступ ЗСУ – де він можливий і які сили потрібні

Новий контрнаступ ЗСУ – де він можливий і які сили потрібні
Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат. Фото: Генштаб ЗСУ

Цього року Сили оборони України цілком здатні на проведення повноцінного контрнаступу.

Втім, все залежатиме від західних партнерів України - від того, скільки і якої саме техніки нам передадуть. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Дмитро Снєгирьов.

"Нещодавно німецьке видання Die Welt написало про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не хотів розпочинати контрнаступ-2023 за відсутності необхідної кількості військової техніки, а тепер готує повноцінний контрнаступ на наступний рік. Ближче до кінця осені з'явилися розмови про те, що нинішній контрнаступ Збройних сил України нібито не є успішним. Причина цього - відсутність усієї необхідної для повноцінного контрнаступу техніки. Зокрема, американських винищувачів F-16. Також наголосили у Die Welt, 95% західної техніки, яку вже передали у розпорядження ЗСУ, залишаються невикористаними. Тож говорити, що в тих умовах, які мали місце, нинішні результати контрнаступу - неуспішні, це не визнавати очевидного. Цього року Сили оборони України цілком здатні на проведення повноцінного контрнаступу, із широким використанням наземної техніки та перевагою у повітрі. Втім, все залежатиме від західних партнерів України, тобто від того, скільки і якої саме техніки вони нададуть ЗСУ для цього контрнаступу.Стаття ж відіграла дуже важливу роль, спростувавши чутки про те, що у Генерального штабу ЗС України немає планів на військову кампанію в 2024 році. Плани, як ми бачимо із публікації, є - амбітні і цілком реалістичні", – наголосив Снєгирьов.

Іншим важливим аспектом є питання місця проведення контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія пробує "ламати" українців. Ударів буде більше" - що готує РФ

"Можна говорити відразу про кілька перспективних ділянок фронту. Найпершим і найочевиднішим варіантом є мелітопольський напрямок на півдні. На цій ділянці фронту Збройні сили, навіть у обмеженій технічній комплектації, зуміли відбити у російських окупантів плацдарм, який цілком можна буде використати для наступного удару по російських позиціях.Територія 10 на 10 кілометрів - це серйозний плацдарм для того, аби, за умови наявності усього необхідного озброєння, розпочати там наступного року повноцінний контрнаступ. У районі Мелітополя проходить траса на Маріуполь, яка є фактично єдиним повноцінним сухопутним логістичним шляхом на Херсонщину та Крим. Другим таким напрямком може стати лівобережна частина Херсонської області. Однією із основних переваг цієї ділянки фронту є те, що тут росіяни не звели таких масштабних укріплень, як у Запорізькій області. Крім того, десант українських морпіхів і подальші успішні дії Сил оборони в районі села Кринки на лівому березі Дніпра. Окупанти уже кілька місяців не можуть нічого зробити із українськими героями. І не настільки критичною там є ситуація, як це описують деякі західні ЗМІ", – додав Снєгирьов.

Втім, контрнаступ Збройних сил України 2024 року може відбутися не тільки не південних ділянках театру воєнних дій, а і на сході, сказав експерт.

"Зокрема, непоганим місцем для контрнаступальних дій може стати вугледарський напрямок. Від Вугледара до Маріуполя і узбережжя Азовського моря - якихось 70 кілометрів. А Волноваху, яка є основним військово-транспортним хабом окупаційного контингенту, відділяє від Вугледара ще менше, близько 40 кілометрів. Тож можна припустити, що Генштаб ЗСУ врешті надасть перевагу повноцінному наступу на території Донеччини", – наголосив Снєгирьов.

Російські війська, імовірно, передчуваючи можливість контрнаступу Збройних сил України 2024 року, наразі активізувалися на кількох ділянках фронту, пояснив експерт.

"Фактично росіяни уже з листопада почали наступ на Донбасі, зокрема, і для того, аби відтягнути сили ЗСУ від підготовки до контрнаступу на 2024 рік. Завдання окупантів на зимовий період - взяття під контроль усієї території Донецької області. Саме через це вони і активізувалися на авдіївському, мар'їнському та вугледарському напрямках", – уточнив Снєгирьов.

Загальні бойові втрати російських загарбників на 5 січня склали 363 070 осіб.

Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат у живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж усієї лінії фронту.

Зараз ви читаєте новину «Новий контрнаступ ЗСУ – де він можливий і які сили потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі