В "ідеальному" Радянському Союзі в їдальнях годували свіжою та здоровою їжею.
Однак у котлети додавали багато часнику, щоб приховати несвіже м'ясо, гарніри не вміли готувати, а салати були жирні й некорисні, розповідає у своєму блозі журналіст Максим Мирович.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били й голили. Як в СРСР алкоголіків заганяли у витверезники - фото
"Як і в інших сферах радянської трудової діяльності, ті люди, які працювали в системі громадського харчування, жодним чином не були зацікавлені в якісних результатах своєї праці - у СРСР не було приватного бізнесу, а отже, не було й конкуренції. Держава мала монополію в системі громадського харчування. Тому, хочеш чи ні, а пообідаєш у "Їдальні №3", - пише Мирович.
Як саме працювали заклади громадського харчування в СРСР докладніше розповідаємо в галереї.
![Люди, які були задіяні в системі громадського харчування, не були зацікавлені в якісних результатах своєї праці. Оскільки приватного бізнесу не було, то й конкуренція була відсутня.](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/1032/1032775_1_w_570_lq.jpg?v=0)
![Держава була монополістом у сфері громадського харчування. Усі повинні були їсти в "Їдальні №3", оскільки альтернативних варіантів майже не було.](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/1032/1032775_2_a_135_100_lq.jpg?v=0)
![Також вагомою причиною низької якості таких закладів були бідність та дефіцит. Продукти часто крали працівники, а у страви додавали розведені та неякісні інгредієнти.](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/1032/1032775_3_a_135_100_lq.jpg?v=0)
![З радянських супів можна згадати щі з кислої капусти, червоний борщ, розсольник, суп гороховий, а також молочний суп з рисом або вермішеллю, бульйони з вермішеллю і фрикадельками та солянка.](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/1032/1032775_4_a_135_100_lq.jpg?v=0)
![Котлети були зажарені та жирні. У складі було 30-40% жилавого фаршу та багато часнику. Його додавали для того, щоб замаскувати запах та смак несвіжого м'яса. "Котлети по-київськи" продавали тільки в ресторанах, адже для них потрібно було цільне куряче філе. "Рибні котлети", які готувалися з дешевого рибного фаршу, майже завжди гірчить і були напхані уламками рибних кісточок.](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/1032/1032775_5_a_135_100_lq.jpg?v=0)
Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва. Її розробили в США. Обладнання, на якому його виготовляли, також запозичили в Штатах.
Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії. Тому першість у приготуванні цих ласощів не належить СРСР.
Коментарі
5