четвер, 20 травня 2021 18:48

Несвіже м'ясо і жирні салати - чим насправді годували в їдальнях СРСР
7

В "ідеальному" Радянському Союзі в їдальнях годували свіжою та здоровою їжею.

Однак у котлети додавали багато часнику, щоб приховати несвіже м'ясо, гарніри не вміли готувати, а салати були жирні й некорисні, розповідає у своєму блозі журналіст Максим Мирович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били й голили. Як в СРСР алкоголіків заганяли у витверезники - фото

"Як і в інших сферах радянської трудової діяльності, ті люди, які працювали в системі громадського харчування, жодним чином не були зацікавлені в якісних результатах своєї праці - у СРСР не було приватного бізнесу, а отже, не було й конкуренції. Держава мала монополію в системі громадського харчування. Тому, хочеш чи ні, а пообідаєш у "Їдальні №3", - пише Мирович.

Як саме працювали заклади громадського харчування в СРСР докладніше розповідаємо в галереї.

Люди, які були задіяні в системі громадського харчування, не були зацікавлені в якісних результатах своєї праці. Оскільки приватного бізнесу не було, то й конкуренція була відсутня.
Фото: mirovich.media
Держава була монополістом у сфері громадського харчування. Усі повинні були їсти в "Їдальні №3", оскільки альтернативних варіантів майже не було.
Також вагомою причиною низької якості таких закладів були бідність та дефіцит. Продукти часто крали працівники, а у страви додавали розведені та неякісні інгредієнти.
З радянських супів можна згадати щі з кислої капусти, червоний борщ, розсольник, суп гороховий, а також молочний суп з рисом або вермішеллю, бульйони з вермішеллю і фрикадельками та солянка.
Котлети були зажарені та жирні. У складі було 30-40% жилавого фаршу та багато часнику. Його додавали для того, щоб замаскувати запах та смак несвіжого м'яса. "Котлети по-київськи" продавали тільки в ресторанах, адже для них потрібно було цільне куряче філе. "Рибні котлети", які готувалися з дешевого рибного фаршу, майже завжди гірчить і були напхані уламками рибних кісточок.

Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва. Її розробили в США. Обладнання, на якому його виготовляли, також запозичили в Штатах.

Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії. Тому першість у приготуванні цих ласощів не належить СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Несвіже м'ясо і жирні салати - чим насправді годували в їдальнях СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі