середа, 03 липня 2024 12:00

В Україні знеструмлено понад пів тисячі населених пунктів

В Україні знеструмлено понад пів тисячі населених пунктів
В Україні 3 липня діятимуть графіки погодинних відключень електроенергії. Фото: tsn.ua

Сьогодні, 3 липня, в Україні застосовуватимуть три черги графіків погодинних відключень з 13:00 до кінця доби.

До цього у всіх регіонах діятимуть дві черги графіків погодинних відключень. Окрім того, на ранок залишалися знеструмленими понад пів тиячі населених пунктів. Про це повідомили в Укренерго.

Головною причиною застосування графіків погодинних відключень називають наслідки восьми ракетних та дронових ударів по українських електростанціях, які росіяни здійснили з початку цього року.

"Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності. Ця потужність еквівалентна споживанню у пікові години влітку Нідерландів або разом Словаччини та країн Балтії", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міненерго спростувало російські фейки про тривалі відключення світла

На дефіцит потужності в системі також впливає зростання споживання через літню спеку.

"Коли за графіком повертається світло, будь ласка, не вмикайте потужні електроприлади одночасно. За можливості, обмежте використання кондиціонерів", - зазначають в Укренерго.

Там також повідомили, що ввечері 2 липня, з 20:00 до 23:00, для подолання значного дефіциту в системі, зменшення обсягу обмежень споживання та підтримки резервів, Україна залучала аварійне постачання електроенергії з Польщі та Словаччини. Сьогодні у вечірні години також планується аварійне постачання з сусідніх європейських країн.

Експорт електроенергії не відбувається і не передбачається.

На ранок 3 липня в Україні залишалися знеструмленими 524 населених пункти. Зокрема, через бойові дії є знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях. Через негоду знеструмлювались споживачі у Донецькій, Житомирській, Хмельницький, Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Із технічних причин знеструмлення були у Запорізькій, Київській, Сумській, Чернівецькій областях.

"Технічні причини відключень пов'язані із впливом спеки на високовольтне обладнання та лінії електропередачі", - додали в Укренерго.

Міністр енергетики Герман Галущенко має в щоденному режимі інформувати населення про стан роботи енергосистеми, дефіцити, а також про заходи, що вживаються для їх заповнення. Таке доручення йому дав президент Володимир Зеленський.

Він також доручив віце-прем'єру з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову підготувати аналіз роботи операторів зв'язку при відключеннях електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «В Україні знеструмлено понад пів тисячі населених пунктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі