середа, 21 серпня 2024 16:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Московський піп вихваляв Путіна і поширював "русский мир" серед прихожан. Тепер гнитиме у тюрмі - фото
4

СБУ затримала клірика Вінницької єпархії, який займався російською пропагандою
Фото: СБУ
СБУ затримала клірика Вінницької єпархії, який займався російською пропагандою
СБУ затримала клірика Вінницької єпархії, який займався російською пропагандою
Сайт "Українська правда" повідомив, що йдеться про Євгена Кошельника

Служба безпеки України викрила настоятеля храму УПЦ Московського патріархату, який вихваляв російських окупантів і очікував їх приходу у Вінницьку область.

Йдеться про настоятеля храму Калинівського благочиння, клірика Вінницької єпархії. Про це СБУ повідомила у середу.

Сайт "Українська правда" повідомив, що йдеться про Євгена Кошельника.

"У спілкуванні з вірянами протоієрей вихваляв Путіна і закликав до підтримки рашистів", - повідомила спецслужба.

Також зловмисник поширював прокремлівські наративи серед прихожан релігійної громади через месенджер Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні Московський патріархат розгорнув мережу церковних лавок з російською пропагандою

"Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти злочинних дій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в регіоні", - пише СБУ.

Під час обшуків у помешканні фігуранта вилучили мобільний телефон і комп'ютерну техніку, яку він використовував для поширення ворожої пропаганди.

За повідомленням прокуратури, зловмисник у спілкуванні в Telegram демонстрував проросійські ідеологічні погляди з чітким вираженням антиукраїнської позиції. Він надсилав співрозмовникам відповідні текстові і відеоматеріали.

Як джерела інформації підозрюваний використовував російські ТГ-канали, які подають російську збройну агресію як внутрішній громадянський конфлікт українців.

"Із так званих "православних" каналів чоловік поширював пропаганду Кремля про "священную войну против Запада впавшего в сатанизм", мета якої - потрапляння всієї території України "в зону исключительного влияния России". Також серед дописів є історії про "ополченця з ЛНР", який нібито побував в українському "концтаборі", та про вигаданий касетний удар української армії по дитячому пляжі на Донеччині з багатьма жертвами", - повідомила прокуратура.

Клірику повідомили про підозру за кримінальною статтею - виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

"Фігурант перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна", - повідомила СБУ.

Вчора Верховна Рада ухвалила у цілому законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Російській Федерації. Згідно з законом, такі організації мають припинити діяльність в Україні.

Позаторік Служба безпеки України провела контррозвідувальні заходи на об'єктах, якими користуються представники церкви Московського патріархату. На території єпархій знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку ОПЗЖ і методички голови РПЦ Кирила (Володимира Гундяєва).

Зараз ви читаєте новину «Московський піп вихваляв Путіна і поширював "русский мир" серед прихожан. Тепер гнитиме у тюрмі - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі