вівторок, 20 серпня 2024 12:17

Рада прийняла закон про заборону російської церкви в Україні

Верховна Рада України 20 серпня ухвалила у другому читанні закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій".

Він забороняє діяльність релігійних організацій пов'язаних з Російською Федерацією на території України. Про це повідомив народний депутат України від парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк.

За проголосували 265 нардепів. Проти були 29 депутатів, четверо утримались.

Автор: t.me/yzheleznyak
  Верховна Рада прийняла закон про заборону РПЦ
Верховна Рада прийняла закон про заборону РПЦ
"Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але окрім одного пункту - згідно нього громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв'язки з РПЦ", - зазначив Железняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стефанчук сказав, скільки часу матиме РПЦ в Україні на розірвання стосунків з Москвою

Від "Слуги народу" законопроєкт підтримали 173 депутати, 25 - від "Європейської солідарності", від "Батьківщини" - 17, "Голосу" - 18, "Довіри" та позафракційних - по 11, "За майбутнє" - 9. Один голос дала "Платформа "За життя та мир", жодного - "Відновлення України".
Закон встановлює, що на території України "заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, які знаходяться в державі, яка визнана такою, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також яка прямо або опосередковано (в тому числі через публічні виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України".

"Зважаючи на те, що Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що вчиняються від імені Російської Федерації та ідеології "русского міра", діяльність в Україні Російської православної церкви заборонена", - йдеться у тексті закону.

Президент України Володимир Зеленський обговорив із членами Ради церков та релігійних організацій законопроєкт про заборону Української православної церкви Московського патріархату (РПЦ в Україні).

За його словами, Верховній Раді запропоновано законопроєкт, який може реально гарантувати, що не буде жодних маніпуляцій із Москви українською церквою.

Зараз ви читаєте новину «Рада прийняла закон про заборону російської церкви в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі