четвер, 12 вересня 2024 05:10

Що таке "лукізм" і які його негативні прояви - пояснення психологів
7

Програма ментального здоров'я "Ти як?" розповіла про лукізм
Фото: Facebook.com/howareu.program
Програма ментального здоров'я "Ти як?" розповіла про лукізм
Програма ментального здоров'я "Ти як?" розповіла про лукізм
Програма ментального здоров'я "Ти як?" розповіла про лукізм
Програма ментального здоров'я "Ти як?" розповіла про лукізм

Лукізм - це упереджене ставлення до людей через їхню зовнішність.

Коли до людини ставляться певним чином через те, як вона виглядає. Про це розповіла програма ментального здоров'я "Ти як?".

"Лукізм може проявлятися у різних сферах нашого життя. А його вплив є негативним - він штучно формує стандарти краси, яким наче б то треба відповідати", - пояснюють.

Часто це трапляється через стереотипи про зовнішній вигляд і поняття краси, які нав'язуються нам із дитинства. Поступово люди сприймають їх як стандарти та оцінюють інших з точки зору відповідності їм.

Лукізм також призводить до того, що люди, які відповідають загальноприйнятим стандартам краси, можуть отримувати більше привілеїв, ніж ті, хто не відповідає цим стандартам (наприклад, роботу чи кращу заробітну плату).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибіотиками не можна вилікувати все: МОЗ назвало п'ять фактів про ліки

"А соціальні мережі лише додають "вогників": тут поширюються здебільшого ідеалізовані образи людей і викривлені стандарти, яким мають відповідати інші. Адже образи у соцмережах зазвичай гіперболізовані чи ті, які ми хочемо показати. І мають мало спільного з реальним життям", - пише програма "Ти як?".

Запитай себе

Запитай себе - чи траплялися у твоєму житті випадки, коли доводилося оцінювати людей виключно за їхнім зовнішнім виглядом?

Чи співпадала потім твоя оцінка з тим, яка людина насправді? Чи шкодили такі висновки тобі або іншим.

"Підтримуй унікальність кожної людини - у реальному світі та в соцмережах. Адже у кожного з нас є індивідуальні відмінності. Чим більше різних людей та образів навколо, тим легше позбутися стереотипів", - повідомляють.

Програма ментального здоров'я "Ти як?" розповіла, які слова підійдуть, щоб підтримати людину.

Міністерство охорони здоров'я пояснило, з якими симптомами слід звертатися до психолога, а з якими - до психіатра.

Зараз ви читаєте новину «Що таке "лукізм" і які його негативні прояви - пояснення психологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі