середа, 11 вересня 2013 13:39

"Міф про аптечну наркоманію вигідний для нелегальної наркоторгівлі" - Геннадій Москаль

Народний депутат Генадій Москаль вважає спекуляції на тему заборон легального продажу в аптеках нарковмісних препаратів, спробами вивести сегмент з-під контролю держави. А тих, хто публічно вимагає введення всіляких заборон без розбору - "лобістами нелегального наркотичного обороту".

"Героїн, кокаїн, амфетамін, екстазі, макова соломка, всі похідні наркотичні речовини від коноплі в аптеках не продаються. Зате є масове розповсюдження наркотиків у нічних клубах, гральних закладах (які, до речі, заборонені, але працюють на кожній вулиці), вишах, школах та місцях масового відпочинку молоді, керівництво яких справно сплачує хабарі правоохоронцям" - цитує слова нардепа його офіційний сайт.

"Замість того, щоб встановити суворий контроль за реалізацією ліків (даною проблемою крім МВС займаються ще й Держслужба з контролю за наркотиками та Держслужба з лікарських засобів) ці відомства пішли найлегшим шляхом — забороняти обіг тих чи інших ліків. Таким чином боротьба ведеться не з наркоманією, а з ліками". А витіснення з аптек препаратів, що вкрай необхідні хворим, — це, по-перше, залишення людей без належної медикаментозної допомоги і, по- друге - збільшення незаконного наркобізнесу в Україні та прибутків наркобаронів з їх лобістами.

Далі нардеп наводить статистику: "За минулий рік по статті 307 КК України, яка передбачає "незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання, чи збут наркотичних засобів психотропних речовин, або їх аналогів" було порушено 11,177 кримінальних справ, то за 8 місяців 2013 року цифра впала до 6,995". Ще трохи статистики - Якщо за 8 місяців 2012 року по статті 309 КК України "Незаконне виробництво виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання, чи збут наркотичних засобів психотропних речовин, або їх аналогів без мети збуту" було порушено 17,554 кримінальних справи, то цього року тільки 13,115.

"Причина одна — з різким збільшенням чисельності наркоманів в Україні різко збільшилася кількість правоохоронних органів, які "дахують" наркобізнес. Тому до кримінальної відповідальності притягуються тільки ті, хто не в корупційній схемі й не хоче платити данину правоохоронцям.

Крім тотальної корупції, яка процвітає в системі МВС, пояснити різкий спад у боротьбі з наркоманією не можливо".  В той же час, щоб списати свої недоліки в роботі, МВС та інші зацікавлені особи почали активно пропагувати міф, що основним злом є не масове розповсюдження наркотиків а лікарські засоби, що реалізуються через аптечну мережу. При тому, що за офіційною статистикою самого ж МВС - у загальному обсязі наркотичних, психотропних засобів та прекурсорів, вилучених із незаконного обігу, частка сильнодіючих та отруйних лікарських засобів у сумі з комбінованими препаратами, що містять наркотичні та психотропні речовини, не перевищує 0,09 %. 99,09% складає макова соломка та масляний мак".

Загальний спектр речовин, який використовуються наркозалежними, величезний — від марганцівки й клею до "лідера продажів" будівельних магазинів — "646 розчинника". Якщо й далі будуть намагатися йти шляхом боротьби з препаратами, а не шляхом реального вирішення проблеми наркоманії, то можна прийти до заборони абсолютно нешкідливих на перший погляд препаратів, таких, як скажімо "Цитрамон", обсяг продажів якого, між іншим, в Україні зріс із 37 місця в 2010р. до 7-го в 2012р.

Головне питання, на думку Москаля, полягає не в тому, що потрібно заборонити або вилучити з обігу, а в тому, що робити з наркозалежними, які в усьому світі визнаються хворими. Питання лікування, обліку та контролю наркозалежних перебуває в рамках національної безпеки країни, оскільки від його правильного вирішення безпосередньо залежить здоров'я і безпека всього народу (зростання злочинності, зростання ВІЛ-інфекції).

"Тому маніпуляції на цій темі не те що небажані, а неприпустимі. Доступ до знеболювальних, як і проблема наркозалежних - це надзвичайно гострі питання і горе реальних людей, яке потребує професійного зваженого вирішення. А ті, хто спікулює на цій темі, публічно вимагаючи введення всіляких заборон без розбору, по суті є лобістами нелегального наркотичного обороту" - завершує думку народний обранець.

Зараз ви читаєте новину «"Міф про аптечну наркоманію вигідний для нелегальної наркоторгівлі" - Геннадій Москаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі