четвер, 04 квітня 2024 12:29

Колишнього радника ОП Шило відправили під варту

Колишнього радника ОП Шило відправили під варту
Артема Шило відправили на на 60 діб під варту. Фото: Bihus.Info

Колишньому раднику Офіса президента Артему Шилу обрали запобіжній захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб з альтернативою внесення застави у 30 млн грн.

Його та ще шістьох осіб підозрюють у заволодінні 94,8 млн грн Укрзалізниці при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану, пише "Суспільне".

"НАБУ разом із САП вважає, що не пізніше жовтня 2021 року, коли Шило працював радником в Офісі президента, він створив організовану злочинну групу, мета якої була контролювати грошові потоки Укрзалізниці. Як мінімум поставити на контроль усі закупівлі з метою отримання неправомірної вигоди", - сказав прокурор.

Слідство вважає, що Шило створив злочинну групу, до якої входили ще троє людей. Вони за хабарі забезпечувала перемогу у тендерах певним постачальникам Укрзалізниці.

Прокурор також сказав про значне завищення вартості товарів для потреб залізниці.

Контракти укладали у вересні 2021-го та травні 2022 року з постачальником кабельно-провідникової продукції на загальну суму понад 100 млн грн. Слідство каже, що з цієї суми постачальник перерахував понад 12 млн грн на рахунок компанії Костянтину Мельнику, який діяв спільно із Шилом. У червні 2022 року українська компанія ТОВ "УЗЕлктро" за завищеними цінами постачала трансформатори для Укрзалізниці.

"Суть операції зводилась до наступного: ці трансформатори закупались в Узбекистані, постачалися через болгарську фірму-прокладку із націнкою удвічі більшою", - сказав прокурор.

Шило зробив так, щоб з тендеру на постачання трансформаторів "були вибиті" інші конкуренти. Він звернувся із листом щодо іншої компанії, яка могла мати російський слід. Після перевірок правоохоронцями компанії-переможця "УЗЕлектро" виявилося, що бенефіціаром компанії є громадянин Білорусі, а виробник трансформаторів, у якої закупали обладнання, має російську частку. Проти компанії "УЗЕлектро" відкрили кримінальне провадження.

Діяльність групи Шила та укладання трьох угод УЗ зазнала збитків на понад 180 млн грн.

Шилу також інкримінують відмивання коштів шляхом придбання двох квартир у Києві за заниженими цінами.

Сам Шило під час суду сказав, що не має жодного стосунку до контрактів Укрзалізниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише трансформатори - Шилу оголосили підозру ще на 117 мільйонів

"Я не знайшов себе в матеріалах справи і я не зміг знайти жодного прямого доказу, окрім листа. Ситуація з листом, я кажу, що я його підписував, але практика підписання листів була великою та загальноприйнятою. Їх йшов великий масив у той час. Я міг підписати лист, недосконало розбираючись у картині, яка там написана і у підставі його підписання. Я буду належним чином співпрацювати з органом досудового розслідування, будемо клопотати щодо проведення певних заходів на спрямування протилежної доказової бази", - заявив він.

Підозрюваний підтвердив спілкування з Мельником, але причетність до злочину заперечив. Сказав, що разом із Мельником на початку вторгнення займався забезпеченням підрозділів Сил оборони.

Захисники Шила заперечили провину посадовця та виступили проти переведення його під варту.

"Шило не може вплинути на проведення будь-яких слідчих дій, тим паче що 10 осіб наведено.Тобто група розгромлена. Прокурор не навів жодних доказів, які Шило теоретично може знищити. Ми б також не хотіли надавати оцінку кабелям, трансформаторам та іншому мотлоху, який був наданий, але мене цікавить де тут Шило? Де він тут? Він же вказується як лідер", - сказав адвокат.

Захист заперечив провину Шила у листі щодо російського сліду підприємства. Кажуть, що лист надіслала Служба безпеки, а не особисто Шило, і він має рекомендаційний, а не обов'язковий характер.

2 квітня НАБУ повідомило про викриття організаторів схеми заволодіння 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів для Укрзалізниці за завищеними цінами. Бюро заявило про затримання групи осіб.

Як встановило слідство, у червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб Укрзалізниці забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю. Компанія контролювалась громадянином Білорусі.

Згодом "переможець" через зареєстровану у Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані і перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі, повідомило НАБУ.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього радника ОП Шило відправили під варту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі