середа, 14 жовтня 2009 14:12

Клінтон проситься на ядерні об"єкти Росії

Клінтон проситься на ядерні об"єкти Росії

Вашингтон пропонує ввести систему перевірок, яка дозволити російським і американським експертам відвідувати ядерні об"єкти двох країн, сказала держсекретар США Гілларі Клінтон, яка знаходиться з візитом в Росії, в ефірі радіо "Эхо Москвы".

Клінтон пояснила, що система взаємних перевірок повинна бути складовою частиною нового договору про стратегічні ядерні озброєння, підготовку якого сторони сподіваються завершити до 5 грудня. "Ми хочемо, щоб Росія знала, що ми виконуємо умови договору, і щоб з іншого боку було таке ж розуміння", - сказала Клінтон.

Також держсекретар Клінтон повідомила "Эху Москвы", що в американській військовій доктрині не йдеться про можливість США завдавати превентивного ядерного удару по агресорові. Вона сказала, що не може відреагувати на заяву секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева про те, що в новій редакції російської військової доктрини не виключається завдання такого удару.

Нагадаємо, Росія і США зараз готують новий договір про скорочення ядерних озброєнь замість старого Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-1), який закінчується 5 грудня.

На липневому саміті в Москві президенти Дмитро Медведєв і Барак Обама не змогли домовитися щодо одного з ключових параметрів майбутнього документу - граничної кількості носіїв. Росія наполягає на можливості мати 500 носіїв, США - 1100.

13 жовтня, Гілларі Клінтон провела переговори з Дмитром Медведєвим і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Жодних документів за підсумками цих переговорів підписано не було.

Проте, як заявили Клінтон і Лавров, Москва і Вашингтон просунулися по ПРО, ядерній проблемі Ірану і скороченню стратегічних наступальних озброєнь. Чи вдалося погодити питання про граничну кількість носіїв, сторони вчора коментувати не стали.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Клінтон проситься на ядерні об"єкти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі