середа, 10 червня 2009 13:05

Киянин виграв суд проти "Візира"

Киянин виграв суд проти "Візира"

У Києві виграно судову справу проти ДАІ і системи спостереження "Візир". У процесі судового розгляду адвокатам вдалося довести, що прилад "Візир" не пройшов державну експертизу і не має сертифіката відповідності.

Усі дані справи свідчили про те, що прилад не був встановлений у дистанційному режимі, а керувався "з руки", повідомляє прес-служба адвокатського об"єднання "Національна правова палата".

Таким чином, суд визнав, що покарання за адміністративне правопорушення - штраф - було накладено незаконно.

На сьогоднішній день більшість штрафів накладаються на водіїв лише на основі прихованої фото- і кінозйомки, а також відеозапису, що здійснюють співробітники ДАІ за допомогою приладу "Візир". Згідно з законом, до адміністративної відповідальності можна притягнути водія за порушення, яке було зафіксоване за допомогою спеціальних технічних засобів, що виконують функції фото- , кінозйомки і відеозапису. Однак ці дані не дають вичерпної інформації.

Тобто, крім даних приладу "Візир" повинні враховуватися та інші докази. Але інспектори ДАІ обмежуються лише тим, що фіксують номерні знаки і навіть не намагаються з"ясувати, наприклад, хто на даний момент знаходиться за кермом автомобіля.

Адвокати наголошують, що при наявності обставин, які свідчать про ігнорування працівниками ДАІ інших обставин чи даних, власник (або ж співвласник) автомобіля може повідомити у відповідні органи додаткові свідчення. На це йому дається 10 днів з моменту вручення постанови про накладення штрафу.

Зокрема, клієнт об"єднання був украй здивований, коли одержав постанову про накладення штрафу за правопорушення, яке він не міг вчини фізично, оскільки в зазначений час знаходився на конференції, а не за кермом автомобіля.

Крім власника автомобіля, право на його керування мають ще два чоловіки. Однак інспектори ДАІ не спробували з"ясувати, хто ж конкретно керував транспортним засобом, хоча, згідно з законом - повинні були зупинити порушника і з"ясувати особу водія.

Людина, яка знаходилася на конференції, не могла скоїти дане правопорушення. Однак інспектор ДАІ не зробив нічого, щоб з"ясувати особу водія, а наклав штраф на власника автомобіля і тим самим порушивши закон та ст. 61 Конституції, згідно з яким юридична відповідальність має індивідуальний характер.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Киянин виграв суд проти "Візира"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі