четвер, 01 жовтня 2009 12:45

Іран пішов на контакт з країнами "шістки"

Іран пішов на контакт з країнами "шістки"

У Швейцарії неподалік від Женеви між Іраном і країнами "шістки" почалися переговори щодо ядерної програми Тегерану.

Про це журналістам повідомила Крістіна Галлах, прес-секретар верховного комісара із зовнішньої політики та безпеки ЄС Хавьера Солани.

У переговорах беруть участь представники Ірану і країн так званої "шістки", куди входять постійні члени Ради Безпеки ООН (США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція та Німеччина).

Нагадаємо, 18 вересня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) спростувало інформацію про створення Тегераном ядерної зброї. У поширеній в ООН заяві агентства наголошується, що у МАГАТЕ "немає конкретних доказів щодо того, що у Ірану є або була програма зі створення ядерної зброї".

Президент Ісламської Республіки Махмуд Ахмадінежад заявив, що Іран не має необхідності володіти ядерною зброєю і ніколи не відмовиться від права на використання енергії атома в мирних цілях.

"Нам не потрібна ядерна зброя. Ми не бачимо ніякої потреби в ній. Ситуація в світі міняється на користь наших ідей", - вказав глава держави.

Ахмадінежад запевнив, що його країна розглядає збагачення урану на своїй території тільки в площині мирного використання атому і ніколи не припинить цієї діяльності на догоду Заходу. "Якщо йдеться про збагачення урану в мирних цілях, то воно ніколи не буде припинено тут, в Ірані", - заявив він.

Президент наполягає на тому, що Тегеран був і залишається прихильним духу врегулювання проблем за столом переговорів. "Ми завжди вірили в переговори, в цьому полягає наша логіка. Все це залишається незмінним", - додав він.

США й інші країни вже багато років підозрюють Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям розвитку мирного атома, повідомляє Росбалт.RU.

Зараз ви читаєте новину «Іран пішов на контакт з країнами "шістки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі