понеділок, 10 жовтня 2022 15:18

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є недобрі сигнали" – про що домовилися Лукашенко й Путін

"Є недобрі сигнали" – про що домовилися Лукашенко й Путін
Самостійно білоруси великої військової потуги не мають, додає Павло Лакійчук. Фото: Крим.Реалії

Росія і Білорусь домовилися про розгортання "спільного регіонального угруповання військ". Це один з небагатьох загрозливих сигналів, які свідчать про підготовку до наступу на північ України. Однак Збройні сили України до цього готові. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Поки наступу з півночі немає, зарано говорити, що Путін дотиснув Лукашенка. Але є зовсім недобрі сигнали. Позавчорашня заява, що Україна начебто готує удар по Білорусі, – це відверта провокація конфлікту. Є вчорашня заява їхнього головного прикордонника, що те, що Україна на кордоні мінує дороги і підриває мости, – це теж начебто недружні дії з нашого боку. Росіяни перекидають резервістів у Білорусі, і їхнє угруповання може збільшитися до 100 тисяч. Сили противника накопичуються. Це очевидно. Але ми готуємося до можливого нападу з півночі. Цього разу Збройні сили врахували досвід весни. І якщо такий наступ відбудеться, то у ворога не вийде так легко", – говорить Лакійчук.

Постійне підігрівання цієї теми – це, з іншого боку, інформаційний тиск на наше суспільство, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий аналітик пояснив, як і чому підірвали Кримський міст

"Вони таким чином змушують утримувати велике угруповання військ на північному кордоні. І навіть без того, щоб напасти, вони підривають у нас сили. Але спецслужби повідомляють, що з Білорусі продовжують переправляти в Росію боєприпаси. Це не є ознакою підготування до війни. Бо перед вторгненням авпаки треба накопичувати боєкомплект", – каже Лакійчук.

Самостійно білоруси великої військової потуги не мають, додає експерт.

"Але розмови лунають про спільне угруповання. І росіяни теж у планах мають брати участь у військовій операцій. Також треба рахувати російську авіацію та безпілотники, які вже розміщені на території Білорусі. Загальний потенціал може бути високий. Наше командування оцінює реальний стан сил противника і готується до можливих серйозних вторгнень. Але північний напрямок у нас готовий", – пояснює Лакійчук.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія і Білорусь домовилися про розгортання "спільного регіонального угруповання військ". За словами Лукашенка, основу цього угруповання складають збройні сили Білорусі.

8 жовтня Мінськ вручив українському послу Ігорю Кизиму дипломатичну ноту, у якій звинуватив Україну в нібито підготуванні удару по території Білорусі. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що ця інформація неправдива. МЗС "категорично відкидає" чергові інсинуації білоруського режиму.

10 жовтня об 11:00 Олександр Лукашенко зібрав нараду з військовими та силовиками. Диктатор доручив донести до президента Володимира Зеленського та інших "божевільних", що "відповідь на можливий напад на Білорусь буде жорсткою", за за даними ЗМІ Білорусі.

Росія намагається залучити Білорусь до війни проти України. В українській розвідці бачать заходи щодо цього. Ситуація залежатиме від подій на фронті.

Зараз ви читаєте новину «"Є недобрі сигнали" – про що домовилися Лукашенко й Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі