неділя, 09 жовтня 2022 13:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Військовий аналітик пояснив, як і чому підірвали Кримський міст

Військовий аналітик пояснив, як і чому підірвали Кримський міст
Україна зважилася напасти на Кримський міст через те, що в реальності Росія вже не може дати адекватну відповідь, наголошує Іван Січень. Фото: "Укрінформ"

Росіяни були впевнені в тому, що Кримський міст надійно захищений, а Україна не зважиться посягнути на нього. Однак блискуче спрацювали українські Сили спеціальних операцій. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

"Окупанти були впевнені в тому, що Україна не зважиться посягнути на Кримський міст, оскільки побоїться відповіді з боку Росії. З огляду на можливості застосування Москвою ядерної зброї проти нашої держави. Ба більше, вона давно проголосила Крим своїм, заснувала там російську владу й роздала російські паспорти більшості населенню півострова. Крім того, керівництво РФ було впевнено в тому, що Кримський міст надійно захищений. Він прикривається системою ППО ЗС РФ. Поблизу нього чергують кораблі й катери Чорноморського флоту з протидиверсійними силами, на в'їздах і виїздах до нього розгорнуті контрольно-пропускні пункти, які перевіряють вантажні автомобілі. Знала Росія і те, що ми поки не маємо таких ракет, які можуть долетіти до Кримського мосту та його знищити. БПЛА долетіти можуть, але не мають засобів ураження достатньої потужності. Все це виявилося марним", – говорить Січень.

Україна зважилася напасти на Кримський міст через те, що в реальності Росія вже не може дати адекватну відповідь, наголошує аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба судити колаборантів" – чи допоможе заборона партій зупинити російський вплив в українській політиці

"Ядерну зброю вона не застосує, оскільки це матиме для неї вкрай негативні наслідки політико-економічного характеру. Про це Москву відкрито попередили західні країни й навіть Китай, який нібито є її стратегічним партнером. Щось змінити на фронті вона теж не може, бо відступає на всіх напрямках. І жодна часткова мобілізація їй нічим не допоможе, бо, по суті, провалена й виявилася звичайною російською показухою. Планували призвати 300 тисяч осіб, потім звітували про призив 200 тисяч. Зрештою призвали менше ніж 100 тисяч. І тих не знають, як обмундирувати, озброїти, нагодувати й де розмістити", – каже Січень.

Україна ще не має можливості завдати по Кримському мосту ракетно-бомбового удару необхідної потужності, пояснює аналітик.

Однак ми маємо Сили спеціальних операцій, які змогли його підірвати із застосуванням замінованого вантажного автомобіля. Постає питання: як він пройшов огляд на КПП? Усе просто – звичайна корупція. За хабаря в Росії можна зробити все що завгодно. Дату диверсії також обрали символічно – на день народження Путіна. Це йому символічний подарунок і свідчення того, що йому час залишати владу, бо його воєнна авантюра провалилася. Він і його армія не тільки не можуть перемогти Україну, а також утримати й захистити вже захоплене", – додає Січень.

На території тимчасово окупованого Криму вранці в суботу, 8 жовтня, трапилася "бавовна" в районі Керченського мосту. За офіційною російською версією, там стався "підрив вантажного автомобіля".

Після масштабної "бавовни" рух Кримським мостом повністю перекрили 8 жовтня. Окупаційна влада готує запуск поромної переправи через протоку. Пізніше рух авто відновили.

На Кримському мосту, який з'єднує Росію і тимчасово окупований український Крим, зруйнована частина дорожнього полотна.

Зараз ви читаєте новину «Військовий аналітик пояснив, як і чому підірвали Кримський міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі