середа, 29 липня 2009 16:23

Для зміцнення гривні немає підстав - експерти

Для зміцнення гривні немає підстав - експерти

Несприятливі економічні тенденції у поєднанні з помилковими діями Національного банку України (НБУ) зумовлюють подальше ослаблення гривні по відношенню до долара, вважають українські експерти.

"Зниження курсу гривні неминуче, тому що немає підстав для зміцнення: немає зростання економіки, протидії імпорту та сприяння експорту", - розповів радник голови Мінекономіки України, екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

Окрім того, на його думку, дії регулятора на валютному ринку залишаються не прогнозованими і, часто, алогічними, що посилює ситуацію.

"Дії НБУ не дозволяють прогнозувати поведінку валютного ринку навіть в короткостроковій перспективі - тобто навіть на два тижні: Усвідомленої політики немає, і вона ніким не висловлюється", - підкреслив він.
Навіть поліпшення якості роботи центрального банку не створить потенціалу для повернення курсу гривні до рівня 6-6,5 грн/$1.

Як повідомив журналістів відомий український фінансовий аналітик Ерік Найман, прискорення ослаблення національної валюти частково пов"язане з надмірною емісією гривні і розрахунками за імпортований газ.

"Зазвичай у нас найбільші неприємності відбуваються з гривнею в жовтні. Але тут ринок грає на випередження, тому найнеприємніше може трапитися раніше: У попередніх 1,5-2 місяці надрукували достатньо великий об"єм гривні - гроші, природно, почали просочуватися на валютний ринок", - пояснив він.

За оцінкою експертів інвестиційної компанії AstrumInvestmentManagement, виділення Міжнародним валютним фондом Україні чергового траншу у розмірі $3,3 млрд може в короткостроковій перспективі підтримати гривню, хоча передумови для її подальшої девальвації все ще зберігаються.

Як повідомлялося, ослаблення гривні до долара знову почалося в червні-липні: з 15 червня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з 7,63 грн/$1. Проте максимальна денна зміна була зафіксована в цей період 28 липня: за один день ринковий курс на міжбанку знизився до 8,17 грн/$1 з 7,955 грн/$1 за підсумками торгів в попередній день.

Курс гривні на міжбанку з початку року знизився на 1,5% (з 8,05 грн/$1), втративши курсові досягнення першого півріччя.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також
Зараз ви читаєте новину «Для зміцнення гривні немає підстав - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі