середа, 23 березня 2022 11:06

"Чотири атомні станції і всі під загрозою" - Зеленський звернувся до парламенту Японії

"Чотири атомні станції і всі під загрозою" - Зеленський звернувся до парламенту Японії
Володимир Зеленський звернувся до японських парламентарів. Попросив допомогти зупинити Володимира Путіна. ФОТО: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський звернувся до японського парламенту. Говорив із депутатами по відеозв'язку.

Глава держави закликав японців посилити санкційний тиск на Росію та заблокувати все майно росіян, які підтримують війну проти України.

"Кожен з вас знає, що таке Чорнобиль. Атомна станція в Україні, на якій 1986 року стався потужний викид радіації. 30-кілометрова зона над ЧАЕС досі закрита. Вона небезпечна. 24 лютого саме по цій землі проїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил у повітря. Чорнобильська станція була захоплена. Росія перетворила і цей об'єкт на арену війни. А закриту зону - використовує для підготовки нових атак проти наших сил оборони", - каже.

Зеленський додав, що після виходу російських військ з території України знадобляться роки, щоб дослідити, якої шкоди вони завдали Чорнобильській землі.

"На нашій землі чотири діючі атомні станції. Це 15 атомних блоків і всі вони під загрозою. Російські війська вже обстріляли з танків Запорізьку атомну станцію, найбільшу у Європі. Днями російські війська обстріляли хімічне виробництво на території Сумської області. Там стався витік аміаку", - додав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові лідери нещадно вдарили по російській економіці

"Росія застосувала проти мирних міст України більше тисячі ракет, авіабомб. Російські війська зруйнували десятки наших міст, деякі - спалені вщент. Люди не можуть поховати з гідністю своїх рідних, сусідів. Ховають просто в дворах розбитих будинків", - каже.

Зеленський заявив, що з початку повномасштабного вторгнення російськими військами було вбито 121 дитину.

"Росія навіть заблокувала море для нас. Торговельні шляхи, показуючи деяким іншим потенційним агресорам, як тиснути на вільні народи, блокуючи мореплавство.

Світова безпека не буде зруйнована остаточно. У світі існуватиме опора для свободи народів, життя людей та збереження різноманітності у суспільстві, для захищеності кордонів, для впененості у тому, що у нас та наших дітей та онуків ще буде мир.

Міжнародні інституції не спрацювали. І навіть ООН і рада безпеки, що вони можуть? Вони потребують реформування, щоб стати дієвими і дійсно вирішувати і впливати, а не лише обговорювати", - каже.

Через війну Росії проти України світ дестабілізований, він на порозі багатьох нових криз.

"І хто зараз впевнений ким буде завтра? Турбулентність на світових ринках - це проблеми для усіх країн, які залежать від імпорту сировини. Головне, що зараз вирішується - чи переконаються усі агресори на планеті, що за розв'язану ними війну буде таке потужне покарання, що їм починати війну не варто. І абсолютно точно і правильно, що відповідальні держави об'єднуються заради захисту миру", - каже.

"Ви стали першими, хто почав вводити санкції проти Росії. І я закликалю продовжувати вас це робити. Об'єднуйте держави Азії, щоб Росія шукала мир і зупинила цунамі свого жорстокого вторгнення в нашу державу. Потрібне ембарго на торгівлю з Росією, треба забирати компанії з російського ринку, щоб гроші не йшли на російську армію. Потрібно ще більше допомагати наші державі, нашим воїнам.

Потрібно вже зараз починати думати про відбудову України. Люди повинні повернутися туди, де вони жили. Ми маємо опрацювати нові заходи безпеки, щоб можна було діяти превентивно і сильно кожного разу, коли виникає загроза. Лідерство Японії може стати незамінних у їхній розробці", - заявив.

Із подібними зверненнями до міжнародних партнерів Володимир Зеленський звертається регулярно. Він вже виступав перед Конгресом США, представниками Сейму Польщі, парламентом Великобританії, німецькими депутатами, ізраїльським Кнесетом. Також президент України звертався до мешканців європейських країн. Закликав їх виходити на мітинги проти війни Росії в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Чотири атомні станції і всі під загрозою" - Зеленський звернувся до парламенту Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі