понеділок, 27 травня 2024 09:14

Чому РФ розганяє наративи про "нелегітимність" Зеленського - в ISW пояснили

Чому РФ розганяє наративи про "нелегітимність" Зеленського - в ISW пояснили
Російська пропаганда поширює наративи про нібито нелегітимність президента України Володимира Зеленського. Фото: uatv.ua

Заяви російських пропагандистів та посадовців Кремля про нібито "нелегітимність" президента України Володимира Зеленського свідчать про те, що РФ не зацікавлена у змістовних переговорах з Україною.

Вони сприяють інформаційним операціям Росії, які мають на меті підштовхнути Захід до поступок щодо суверенної української території та народу. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, голова Держдуми Росії В'ячеслав Володін 26 травня заявив, що президент України Володимир Зеленський начебто порушив Конституцію, "скасувавши" вибори, і не є легітимним лідером держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нудно і нецікаво": Зеленський відреагував на висловлювання Путіна про його легітимність

При цьому Володін стверджував, що Зеленський не має права ухвалювати офіційні рішення, включно з оголошенням мобілізації. Він також заявив, що Україна 2014 року "перестала існувати як правова держава", а "будь-які домовленості з нелегітимним президентом є недійсними і можуть бути оскаржені в майбутньому".

Аналітики звернули увагу, що заяви Володіна відповідають численним давнім наративам Кремля про українське виборче законодавство та легітимність держави за останні 10 років. В ISW нагадали, що 24 травня президент РФ Володимир Путін заявив, що Верховна Рада України та Конституційний суд повинні вивчити Конституцію держави, щоб визначити законність перебування чиновників на посадах після закінчення встановленого терміну.

Аналітики також нагадують, що в українському законі про воєнний стан, у якому держава перебуває від моменту повномасштабного вторгнення РФ 2022 року, чітко зазначено, що "проведення виборів президента України в умовах воєнного стану заборонено".

Кремль також послідовно пропагував наративи про те, що Україна та її влада втратили свою легітимність, суверенітет і незалежність внаслідок Євромайдану 2014 року.

"Заява Володіна від 26 травня свідчить про те, що Росія не вважає жодні угоди, укладені нею з Україною від 2014 року, дійсними, і що Росія, ймовірно, також не поважатиме будь-які майбутні угоди, укладені з нинішнім українським урядом, включно з будь-яким можливим майбутнім врегулюванням шляхом переговорів. Кремль неодноразово сприяв інформаційним операціям, спрямованим на те, щоб переконати Захід піти на поступки щодо територіальної цілісності та суверенітету України", – зазначають аналітики.

На їх думку, будь-яке врегулювання шляхом переговорів, яке не стосується безпосередньо законної української влади, означало б ігнорування суверенітету України як незалежної держави.

Президент України Володимир Зеленський не втратив своєї легітимності після того, як 21 травня закінчився його п'ятирічний термін перебування на посаді. Повноваження президента триватимуть до обрання наступного глави держави. Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська.

Він також вважає, що нині не на часі звертатись до Конституційного Суду за роз'ясненням.

Зараз ви читаєте новину «Чому РФ розганяє наративи про "нелегітимність" Зеленського - в ISW пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі