пʼятниця, 26 серпня 2022 13:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи пускатимуть росіян до Європи – в ЄС готують "компромісне рішення"

Чи пускатимуть росіян до Європи – в ЄС готують "компромісне рішення"
Росіяни платитимуть більше за короткострокові візи до країн Євросоюзу. Фото: bloomberg.com

Росіяни платитимуть більше за короткострокові візи до країн Євросоюзу. Крім того, на них чекатимуть додаткові бюрократичні труднощі.

Таке компромісне рішення щодо "візового бану" для громадян РФ готують в ЄС. Воно має залагодити розбіжності, що зараз існують в цьому питанні між різними державами Європи, повідомляє Bloomberg.

За словами міністра закордонних справ Яна Ліпавського, уряд Чехії, який зараз головує в ЄС, запропонує повністю призупинити дію угод про спрощення візового режиму з Росією та Білоруссю. Відбудеться це на зустрічі міністрів закордонних справ у Празі наступного тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У парламентах семи країн Євросоюзу зробили важливу спільну заяву щодо віз для росіян

"Цей крок не означає заборону в'їзду для туристів, до якої закликають деякі члени ЄС, включаючи Естонію. Це все одно дозволить росіянам і білорусам подавати документи на короткостроковий в'їзд. Але збільшить час оформлення віз та вимагатиме більше документів. Витрати на візи також зростуть з 35 до 80 євро", – йдеться в повідомленні.

Видання також наводить слова прем'єр-міністра Естонії Каї Каллас. Вона заявила, що "отримання європейської туристичної візи – це привілей, а не право людини".

"Заборона в першу чергу вдарить по "еліті" Росії, яка подорожує з Москви та Санкт-Петербурга. Це люди, які мають більший вплив на правлячий режим", – сказала Каллас.

У Празі прогнозуються жорсткі дебати щодо обсягу обмежень. Оскільки Німеччина, Австрія та південні країни ЄС, які покладаються на туризм, швидше за все, будуть проти радикальних рішень.

За даними Європейського агентства прикордонної та берегової охорони Frontex, із 24 лютого до 22 серпня 2022 року кордони Євросоюзу перетнули майже мільйон росіян.

Якщо на рівні Євросоюзу не буде рішення про заборону видавати візи росіянам, країни Балтії можуть не пропускати громадян РФ на регіональному рівні. Протидіяти напливу росіян самостійно може також Польща та потенційно Фінляндія, заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Сполучені Штати не підтримують повної заборони на видачу віз громадянам Росії. США не хотіли б закривати шляхи отримання притулку та безпеки для російських дисидентів чи інших осіб, вразливих до порушень прав людини, заявив представник Держдепартаменту.

Зараз ви читаєте новину «Чи пускатимуть росіян до Європи – в ЄС готують "компромісне рішення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі