неділя, 12 травня 2013 17:59

Багаті цигани накривають на цвинтарі щедрі столи, а бідні збирають солодощі з надгробків
7

Фото: Фото Тетяни Щербатюк

12 травня вінничани відвідали могили своїх рідних та близьких. О 7.00 почали курсувати автобуси на кладовище біля селища Лука-Мелешківська, що у 3 км від міста.

Дорогу, якою прямували автобуси, перекрили. По ній їздив тільки муніципальний транспорт. На зупинку біля площі Перемоги відходили великі автобуси та "Богдани", забирали усіх бажаючих їхати на цвинтар.

"Де зупиняється маршрутка на Педучилище? Отам аж? Божевільня!" - невдоволено махала пакетом жінка років 50-ти, якій довелось пройти до зупинки зайвих 50 метрів. Звичну для неї зупинку зайняв спецтранспорт.

За словами заступника Директора департаменту енергетики,транспорту та зв'язку Сергія Коваленка, зранку за півтори години автобуси вже перевезли близько 1500 вінничан.

"Наш Департамент почав працювати з 6-ї ранку. Розставляли турнікети, консультували правоохоронців. Тепер ось слідкую за завантаженням пасажирів у автобуси. Транспорт підходить на потребу. Якщо збирається більше людей, під'їжджає більше автобусів. Вони ходять по колу, назад - через провулок Нансена. Курсує 53 автобуса. Вистачає, скупчення народу не було. Найбільший наплив пасажирів припав на 8-му годину", - зазначив Сергій Іванович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На продажі штучних квітів за поминальний тиждень бізнесмен заробив 5 тисяч гривень

По всій довжині траси до кладовища під'їзні шляхи були перекриті турнікетами. Світлофори не працювали. Рухом транспорту керували представники ДАІ. Мешканка мікрорайону Старе місто Наталія Куба разом з родиною сідала в автобус на околиці Вінниці.

"Нам пішки сюди з годину треба йти. То їхали машиною до зупинки, а вже тут на автобус пересідали. Приватного транспорту туди не пускають. І правильно. Бо було б скупчення машин. Правда, там пішки з півтори кілометри до входу в кладовище треба йти", - сказала вона.

Пішохідну дорогу до кладовища на початку розділили турнікетами для входу-виходу населення. Стояли пожежна та швидка машини та багато правоохоронців.

"Протягом двох років не пускаємо на кладовище осіб циганської національності. Тому що поступало дуже багато скарг від населення. Мовляв, тільки покладуть квіти і солодощі на могилу, все тут же цигани забирають", - зауважили вони.

Праворуч розтягнулись ряди продавців з лампадками, сірниками, квітами. При вході у цвинтар чергувала ще одна швидка. На території кладовища – третя. Також стояли цистерни з технічною водою. Подекуди ходили жінки похилого віку та молоді циганки з пакетами і збирали з надгробків наїдки.

"Це бідні цигани збирають. А багаті тут такі шикарні столи накривають. Подивіться он, домашню ковбаску нарізають, балик", - поглядала у бік циганської родини Валентина Мельник.

Любов Звєрєва на розкладний стіл ставила широкі тарілки з лососем, вугрем та корзиночками з червоною ікрою.

"У нас так прийнято. Щоб на могилах предків накрити щедрі столи і пом'янути, як слід. Жінки п'ють вино, чоловіки – горілку. Нас багато збирається, вся родина приходить. Потім прибираємо все і йдемо додому", - розповіла вона.

Після обіду на цвинтар приїжджали напівпусті автобуси. Назад слідували повні. Курсували до 16.30.

Зараз ви читаєте новину «Багаті цигани накривають на цвинтарі щедрі столи, а бідні збирають солодощі з надгробків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі