вівторок, 02 серпня 2022 02:20

Антибіотики тепер можна купити лише за електронним рецептом: пояснення МОЗ

Антибіотики тепер можна купити лише за електронним рецептом: пояснення МОЗ
Електронний рецепт на антибіотики: все, що потрібно знати пацієнту. Фото: pixabay.com

Відсьогодні, 1 серпня, купити антибіотики в Україні можна буде лише за електронним рецептом.

За ним необідно звернутися в державну або в приватну лікарню, нагадала пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Електронний рецепт можуть виписати на прийомі лікарі будь-якого рівня: хірург, терапевт, педіатр чи стоматолог. Головна умова – заклад та медик мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо ні, то лікар може виписати паперовий рецепт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ розповіло про вісім чинників, що впливають на здоров'я серця

Купівля антибіотиків за е-рецептом

На перехідному періоді придбати ліки можна буде у будь-якій аптеці. Для цього треба показати фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження, або пред'явити паперовий рецепт. Придбати антибіотик можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

Також пацієнт може сам обрати виробника та погасити лише частину рецепта відповідно до свого бюджету. Тобто рецепт можна розділити на декілька разів.

Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта?

Отримати електронну виписку на купівлю антибіотиків можна без декларації, звернувшись до лікаря. Проте пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити безпосередньо на прийомі у лікаря. Тобто переселенці, які тимчасово були змушені покинути домівки, зможуть отримати рецепт без наявності декларації.

В Україні з 2021 року діє електронний лікарняний.

Пацієнти з ознаками коронавірусу, грипу чи інших респіраторних інфекцій можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря. Раніше для отримання е-лікарняного візит до лікаря був обов'язковим.

Зараз ви читаєте новину «Антибіотики тепер можна купити лише за електронним рецептом: пояснення МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі