четвер, 25 травня 2017 11:00

У Києві реставрують садибу Мурашка

У Києві реставрують садибу Мурашка
Садиба Мурашка знаходилася в аварійному стані. Фото: istpravda.com.ua

Садибу художника Олександра Мурашка у Києві реставрують за 4,8 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба заступника голови КМДА Анни Старостенко, пише 44.ua.

"Цього року місто продовжить реставрацію садиби Мурашка. Вже освоїли 418 тисяч гривень. Оголосимо відкритий тендер на закупівлю будівельних робіт для інших будівель садиби на суму 4,37 мільйона гривень", - поінформували в прес-службі.

У будинках відремонтують дах, демонтують балкони, дерев'яні балкові перекриття і перегородки, посилять дверні та віконні прорізи.

Питання призначення садиби після реставрації ще обговорюють. Розглядають варіанти музею, галереї або художньої школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садибу Мурашка спалили вночі

Садиба Мурашка у середині XIX ст. була власністю надвірного радника Флорентія Бровінського та його дружини Ольги Бровінської. 1894 року садибу продали Олександру Мурашку, київському купцю 2-ї гільдії та майстру іконостасів. Він започаткував у садибі іконостасну майстерню. З приходом радянської влади дім націоналізували і переобладнано під комунальні квартири. 2008 року садибу Мурашка передали в приватну власність компаніям "Пантеон-Інвест". Нові власники планували знести всі будівлі, що є пам'ятками історії та архітектури і збудувати на їх місці готельно-житловий комплекс. У травні 2009 року Українське товариство охорони пам'яток історії та культури занесло садибу до "Червоної книги культурної спадщини України".

У квітні 2015-го Генеральна прокуратура України через суд повернула садибу у власність міста.

У листопаді 2016-го розпочали протиаварійні та консерваційні роботи.

Зараз ви читаєте новину «У Києві реставрують садибу Мурашка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі