четвер, 01 червня 2023 00:45

Як легко почистити килим: кілька корисних порад

Як легко почистити килим: кілька корисних порад
Килим можна легко почистити засобами, які є на кожній кухні. Фото: svhome.com.ua

Килим ‒ елемент інтер'єру, який чи не найбільше брудниться у помешканні. Брудна підлогу та інші поверхні відчистити від пилу й бруду значно легше, ніж килим.

Навіть пилососом привести килим до ідеального стану майже неможливо. Але є кілька способів, які суттєво полегшують цю роботу, пише Gazeta.ua.

Навіть не знімаючи килим з підлоги, можна якісно його почистити за допомогою соди, оцту, нашатирного спирту або мильного розчину. Так, сода допоможе ефективно впоратись зі старими плямами, вона освіжає кольори й нейтралізує запах. Оцтом добре виводити плями від кави й чаю. Плями від фруктів, вина, соку, клею та шоколаду допоможе прибрати мильний розчин. А нашатирний спирт добре застосувати для боротьби з плямами від фруктів, вина та крові.

Сода ефективно знищує мікроорганізми, які чіпляються за ворс килима. Просто освіжити килим можна сухою чисткою содою. Для цього ще знадобиться дрібна сіль. Її потрібно порівно змішати із содою та розсипати по килиму. Потім слід зачекати приблизно 30 хвилин, після чого кілька разів пропилососити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відчистити килим за 20 хв.: простий та дієвий спосіб

Але, щоб вивести з килима плями, краще підійде вологе чищення. Потрібно змішати дві столові ложки соди й літр води. Цей розчин розбризкують по килиму й так залишають приблизно на годину. Потім килим можна обробити щіткою і дати висохнути. А наприкінці ‒ пропилососити.

Щоб чистити килим оцтом, потрібно приготувати спеціальний розчин. Дві столові ложки оцту змішують із 0,5 літра води. Губкою або щіткою цей розчин втирають в пляму. Потім слід зачекати, поки килим висохне.

Можна також зробити розчин із оцту і соди. Насамперед килим потрібно очистити від сміття, краще зробити це пилососом. Соду необхідно рівномірно розсипати по килиму і залишити на 30 хвилин. Потім розбризкати оцет по всьому килиму і залишити ще на стільки ж часу. Після цього можна почистити килим щіткою та пилососом зібрати залишки сміття й соди.

Для чищення килима можна також приготувати мильний розчин. Знадобиться лише господарське мило й вода. Мило натирають на тертці і розчиняють стружку у воді. Розчин має вийти концентрованим, тому води багато не потрібно.

Такий розчин розприскують по всьому килиму і дають йому висохнути. Якщо є плями, можна їх обробити розчином за допомогою губки чи щітки. Потім килим потрібно пропилососити.

Нашатирним спиртом чистити килим важче. Але піддаються навіть застарілі плями. Знадобиться лише одна чайна ложка слабкого розчину нашатирного спирту і дві склянки води. Килим потрібно спочатку помити, а потім обробляти змоченою в розчині нашатирного спирту ганчіркою.

Жирна пляма на новому одязі – не причина для паніки. Усе можна виправити, якщо дотримуватися простих правил і діяти обережно. Вивести можна навіть застарілі плями. Для цього не потрібно дорогих спеціальних засобів.

Якщо після праски з'явилися плями на одязі, варто скористатися оцтом, заваркою, молоком, лимонним соком або содою.

Зараз ви читаєте новину «Як легко почистити килим: кілька корисних порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі