субота, 17 лютого 2024 15:24

Як позбутися жирних плям на одязі - п'ять простих і надійних засобів

Як позбутися жирних плям на одязі - п'ять простих і надійних засобів
Щоб плями виводити ефективно, потрібно дотримуватись кількох рекомендацій. Фото: veseldom.com

Жирна пляма на новому одязі - не причина для паніки.

Усе можна виправити, якщо дотримуватись простих правил та діяти обережно. Вивести можна навіть застарілі плями. Для цього не потрібно дорогих спеціальних засобів, пишуть Вікна.

Щоб плями виводити ефективно, потрібно дотримуватись кількох рекомендацій.

Насамперед слід пам'ятати, що свіжих плям позбутися легше. Тому не чекайте, поки жир в'їсться у тканину. Перед пранням завжди замочуйте одяг у теплій воді. У гарячій та холодній воді пляму відіпрати буде складніше.

Не експериментуйте з народними методами на шовковій, синтетичній та нейлоновій тканині. Краще одразу віднеси одяг у хімчистку або використати спеціальні магазинні хімічні засоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 унікальних застосувань крохмалю, які полегшать життя

Засоби для прання спершу обов'язково тестуйте на невеликій ділянці тканини. Перед застосуванням уважно читайте склад хімічних засобів для виведення плям. Якщо там є речовини, що відбілюють, то їх не можна використовувати для кольорових тканин.

Читайте також етикетку на одязі. Виробник зазвичай пише рекомендації щодо прання конкретного типу тканини.

П'ять підручних засобів, якими можна вивести жирні плями

Господарське мило

Це найпростіший спосіб виведення як свіжих, так і застарілих жирних плям. Намочіть шматок мила у воді, нанесіть його на забруднене місце та залиште на 12 годин. Потім потрібно прополоскати одяг в теплій воді.

Оцтовий розчин

Змішайте кілька крапель оцту в пропорції 1:1 з водою, а потім замочіть пляму в розчині на 10-15 хвилин. Згодом виперіть одяг, як зазвичай.

Крохмаль

Щоб вивести застарілу жирну пляму, розчиніть крохмаль у воді. Нагрійте розчин та замочіть одяг на десять хвилин. Після цього тканину можна прати.

Сіль

Звичайна кухонна сіль може ефективно вивести жирну пляму, особливо з бавовни. Рясно посипте брудне місце сіллю. А через 15 хвилин ретельно потріть пляму щіткою. Далі промийте одяг у теплій воді.

Coca-Cola

Усім відомий напій може допомогти позбутись набридливих жирних плям, які раніше не відіпрались. Замочіть брудний одяг у 2-3 літрах Coca-Cola та залиште на 2-3 години. А потім виперіть річ у пральній машині.

Плями від поту - одні з найважчих в очищенні. Особливо це стосується білого та чорного одягу. На них сліди видно найкраще. Їх відразу помітно на комірі та в зоні пахв. Щоб відіпрати плями поту на світлих та чорних речах можна скористатися кількома способами.

Якщо після праски з'явилися плями на одязі, варто скористатися оцтом, заваркою, молоком, лимонним соком або содою.

Зараз ви читаєте новину «Як позбутися жирних плям на одязі - п'ять простих і надійних засобів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі