неділя, 22 березня 2020 13:15

10 унікальних застосувань крохмалю, які полегшать життя

10 унікальних застосувань крохмалю, які полегшать життя
Крохмаль утворюється у результаті фотосинтезу рослин і відкладається у бульбах, кореневищах, зернах. Фото: Goodhouse.com.ua

22 березня 1841 року у США запатентували виробництво крохмалю. Ця речовина утворюється у результаті фотосинтезу рослин і відкладається у бульбах, кореневищах, зернах. В основному крохмаль отримують з кукурудзи, пшениці і картоплі.

У раціоні харчування крохмаль є основним джерелом вуглеводів. Його використовують у харчовій, фармацевтичній і текстильній промисловостях. Речовину додають як загущувач при виробництві кондитерських виробів, він є формувальним складником для цукерок і драже. Також входить до складу макаронів, майонезу і кетчупу. Його вміст на упаковках позначають як Е 1404. У фармацевтиці його використовують як наповнювач і субстрат для виготовлення таблеток, паст, присипок і мазей.

Окрім цього, крохмаль має безліч застосувань, які можуть полегшити щоденне побутове життя.

1. Крохмалем можна легко вичистити столове срібло. У воду вспипають 2 ч.л. і замочують предмети. Далі мивають їх звичайним засобом. Якщо таким розчином помити вікна, скло блищатиме і не буде розводів.

2. Крохмаль виводить жирні плями з килимів. Речовину потрібно насипати на забруднене місце і через 10 хвилин пропилососити. Також можна виводитти жирні забруднення з пальто чи шкіряних оббивок. Слід спершу посипати крохмалем, а через кілька хвилин стерти вологою ганчіркою.

3. Крохмаль вбирає запах. Якщо на ніч насипати його у брудне взуття, то на ранок неприємний зараз зникне.

4. Цей порощок відмінно вбирає вологість. Якщо відсирілу книгу чи карти покласти у поліетиленовий пакет з крохмалем і залишити на певний час, то речовина витягне вологу з предметів.

5. Сумішшю води і крохмалю можна полірувати меблі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 способів очистити воду без побутового фільтру

6. Речовина полегшує біль при легких побутових опіках. Крохмаль змішують з водою до кашопідбного виду. Цю суміш наносять на ушкоджені ділянки на кілька хвилин. Далі змивають. Також картопляний крохмаль здатний швидко зупинити кровотечу. Якщо насипати порошок на рану, то кров миттєво перестане йти.

7. Крохмаль допоможе позбавитись надлишкового потовиділення. Під пахвами потрібно промити відваром дубової кори, а потім злегка присипати крохмалем. Він зберігатиме сухість шкіри.

8. Крохмаль додають до яєць перед збиванням для приготування омлету. Так страва стає повітряною і легкою.

9. Речовину засипають у шпарини підлоги, якщо та скрипить. Після цього звуки зникають.

10. З крохмалю можна зробити безпечну фарбу для дітей. 1-2 ст. ложки води і вдвічі більше крохмалю змішують з харчовим барвником. Цю суміш слід довести до кипіння, а потім остудити.

Картопляний крохмаль можна добути самостійно вдома. Достатньо залити водою дрібно натерту картоплину і залишити на кілька годин. На дно випаде білий осад - крохмаль. Далі слід обережно злити воду, а отриманий осад висушити.

Штучний підсолоджувач сахарин створили 1879 року. Він у 300 рахів солодший за цукор. Вікриття випадково зробив німецький дослідник Константин Фальберг під час вивчення властивостей вугільної смоли.

Зараз ви читаєте новину «10 унікальних застосувань крохмалю, які полегшать життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі