пʼятниця, 19 серпня 2022 07:05

Визволили людей, яких везли на примусові роботи

Визволили людей, яких везли на примусові роботи
Бійці УПА захопили два потяги із людьми, яких везли до Німеччини Ілюстрація: saracinua.livejournal.com

У ніч на 19 серпня 1942 року бійці Поліської Січі провели успішну Шепетівську диверсійну військову операцію проти гітлерівців. Захопили припаси та визволили бранців.

Іще 15 серпня 1942-го командир Січі Тарас Бульба-Боровець звернувся з листом до рейхскомісара Еріха Коха. Вимагав лояльного ставлення до українців, припинення репресій, заборони продовольчих реквізицій, звільнення з в'язниць представників національних українських організацій. Але у відповідь терор із боку нацистів лише посилився.

Свої зусилля бійці Січі спрямували проти військового транспорту, що рухався на фронт. Також намагалися відбити потяги з награбованим українським майном і людьми. Лише на Житомирщині за короткий період здійснили 150 нападів на військові склади нацистів. Бойова акція на залізничній станції Шепетівка – тепер місто в Хмельницькій області – стала частиною загальної боротьби УПА проти гітлерівців. Для її проведення сформували кілька "летючих бригад".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили вивезені до Росії документи НКВД про боротьбу з українськими повстанцями

За спогадами Бульби-Боровця, спочатку командири наказали бійцям переправитись машинами під Зв'ягель і здійснити показовий набіг на транспортові колони. Наробити шуму, але в бій з великими силами не вступати, лише відвернути увагу від Шепетівки. Одну групу послати під Корець, щоб замінувати дорогу. А інший загін під Полонне, щоб перервати телефонний зв'язок із Бердичевом. У результаті дороги, що вели з Бердичева на Полонне, замінували, щоб німці не могли швидко перекинути підкріплення.

Шепетівку атакували вночі, застосовуючи міномети. Бійцям Січі вдалося вибити німців та поліцаїв із міста і захопити його. На залізниці відкрили чотири ешелони з майном та два з людьми. Останніх звільнили. Їх везли на примусові роботи до Німеччини.

Попри успіх, місто повстанцям вдалося утримати лише добу. Контроль над ним німці відновили за підтримки угорських частин.

На Поліссі в роки Другої світової їх називали "бульбашами" або "бульбівцями". Підрозділи Поліської Січі, яку заснував отаман Тарас Бульба-Боровець, налічували кілька тисяч людей і контролювали величезну територію в трикутнику між містами Слуцьк—Гомель—Житомир. Штаб містився в Олевську на Житомирщині. Мали друкарню, розповсюджували листівки, випускали газету "Гайдамака", до якої отаман сам писав фейлетони.

Зараз ви читаєте новину «Визволили людей, яких везли на примусові роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі