середа, 18 серпня 2021 17:42

Оприлюднили вивезені до Росії документи НКВД про боротьбу з українськими повстанцями

Оприлюднили вивезені до Росії документи НКВД про боротьбу з українськими повстанцями
В українські архіви повернулося близько 400 справ

Центр досліджень визвольного руху викладатиме в мережу копії документів з архіву Внутрішніх військ НКВД, вивезеного в Росію у 1980-х. У них ідеться про боротьбу радянської влади проти УПА,

"Стартова колекція вже опублікована на сайті електронного архіву Українського визвольного руху до Дня Незалежності. Загалом у мережі стануть доступними понад 3,5 тисячі копій. Вони охоплюватимуть період за 1944-1945 роки. Документи описують боротьбу ВВ НКВД проти українського повстанського руху на Заході України. Оригінали цих документів зберігаються в Росії, а доступ до них обмежений", - повідомляє центр у Facebook.

Українські дослідники натрапили на документи в РФ у середині 1990-х. За ініціативи архівіста Анатолія Кентія було створено копію більшої частини архіву у вигляді мікрофільмів. До України на плівках повернулося близько 400 справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які марки випускала Підпільна пошта України

До першої збірки опублікованих документів увійшли: план розташування Внутрішніх військ НКВД в УССР, Польщі, Румунії та Чехословаччині; донесення начальника Управління Внутрішніх військ НКВД керівництву з проханням сформувати окремий батальйон для боротьби з українськими повстанцями; скарга на відсутність постачання харчів для батальйону; донесення про затримання дезертирів та військових, що відстали від своїх частин; вказівки керівництву військ НКВД щодо охорони тилу.

Документи можна подивитися за посиланням.

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала Івана Гончарука - бійця Української повстанської прмії, розстріляного радянською владою в липні 1989 року.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили вивезені до Росії документи НКВД про боротьбу з українськими повстанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі