неділя, 26 травня 2024 01:30

Грибники знайшли таємничу статую

Грибники знайшли таємничу статую
У Таїланді знайшли статую жінки. Фото: Smithsonian Magazine

У Таїланді грибники знайшли кам'яну скульптуру жінки, схожу на матір Будди.

Археологи мають сумніви щодо походження статуї, пише Smithsonian Magazine.

Знахідку здійснили у заповіднику Донг Яй поблизу камбоджійського кордону у провінції Бурірам.

Селяни назвали статую благословенням і повідомили про свою знахідку до Департаменту національних парків, дикої природи та збереження рослин Таїланду.

Скульптура, висічена на похилій поверхні скелі. Вона зображує жінку з довгим волоссям, у традиційному одязі, яка тримає гілку над головою. Дехто вважає, що скульптура датується періодом королівства Двароваті, яке існувало з VI по XI століття, і що вона представляє Майю Деві, матір Сіддхартхи Гаутами.

Мистецтвознавець Чедха Тінгсанчалі з Університету Сілпакорн у Таїланді, припускає, що скульптура може бути пізнішою. Скульптор міг наслідувати давньоіндійське мистецтво, але створив свою роботу набагато пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали курган древніх жерців

Обличчя скульптури, брови та губи, не є притаманними епосі Двароваті. Також зображення Майї Деві з гілкою фігового дерева не було поширене в регіоні в ту епоху.

Фігове дерево походить з Південно-Східної Азії та має релігійне значення для буддистів та індуїстів.

Скульптуру виявили менш ніж за два кілометри від стародавнього буддійського храму Ват Па Ка Кра Джао. У цьому районі десятиліття тому жили ченці-митці, тож саме вони могли створити статую.

Археологи знайшли бронзові кельтські сокири та інші артефакти. Їхній вік становить близько 3 тис. років.

Зброю знайшли в 44 км від міста Тронхейм, Норвегія.

Артефакти віднайшли археологи-аматори Йоакимом та Йорген Корстадам з муніципалітету Схьердал. Зброю виявили за допомогою металошукачів.

Біля села Хедра знайшли 9 кельтських поховань, наконечники списів, ливарні форми і фрагменти "лоор" - старовинного музичного духового інструменту.

Зараз ви читаєте новину «Грибники знайшли таємничу статую». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі