середа, 23 жовтня 2013 13:59

У середньовіччі святих малювали з мечем, книгою і хрестом
5

У каліфорнійському Музеї Пола Гетті проходить виставка "Чудеса та свідчення про святих у Середні віки". Вона представляэ середньовічні манускрипти зі сценами з житій святих, повідомляється на сайті музею.

На виставці експонуються рукописні міссали, часослови, бревіарії, житійні збірки, а також офіційні документи 14- 5 ст.

Середньовічні художники-оформлювачі зображували святих у різних життєвих ситуаціях - під час молитви, читання, спілкування з народом або в порцесі заняття господарськими справами. Також показані їхні випробування спокусами.

Одним з улюблених сюжетів були різні чуда, здійснені святими. Наприклад, сцена вилучення блж. Ієронімом Стридонським шипа з лапи лева, який прийшов до нього (Маранській Градуал, Півн. Італія, бл. 1425-50 рр.).

Також дуже частою темою були сцени катувань і подвигів християнських мучеників і мучениць. На пергаментних аркушах з текстом "Мучеництва святих Агафії, Цецилії, Луції, і Катерини" ( Рускинській часослов, Франція, бл. 1300 р.) художник зобразив мучениць з традиційними для них атрибутами - мечем, книгою, хрестом - і сцени з їхніх житій. Навпроти кожного зображення написана молитва до святої.

На деяких експонатах інтерес викликають окремі деталі ілюстрацій. Наприклад, на аркуші з образом католицького святого Домініка де Гусмана Нікколо з Болоньї крім самого святого намальовано герб гільдії шеців у вигляді сандаля й черевика. Домінік зображений тут як покровитель шевців, оскідбки саме в кварталі Сан-Прокоол міста Болонья розміщувалася їхня парафіяльна церква, присвячена цьому святому. Крім того, є відомості, що художник в той час жив у Сан- Проколо.

Зараз ви читаєте новину «У середньовіччі святих малювали з мечем, книгою і хрестом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі