вівторок, 01 жовтня 2013 12:36

Серце Сулеймана Пишного археологи шукають в Угорщині

Автор: Фото: podolyanin.com.ua
 

Угорські археологи оголосили, що в знайденому ними на півдні країни османському місті було поховано серце найвидатнішого турецького султана Сулеймана Пишного. Про це повідомляє NewsDaily з посиланням на Associated Press. Науковці впевнені, що виявлене ними місто - це Тюрбек, заснований на місці смерті султана.

1 травня 1566 року війська Сулеймана виступили в останній для нього похід. Це був тринадцятий військовий похід для 71-річного султана. На шляху турецької армії стала угорська фортеця Сігетвар (Szigetv?r). В результаті довгої облоги османи захопили і це місто. Але за день до вирішальної битви старий султан помер у своєму наметі.

Перш ніж відправити тіло султана до столиці, його забальзамували. Серце та інші внутрішні органи поховали біля Сігетвара. Навколо цього поховання і виникло турецьке поселення Тюрбек. Спершу це були мечеть, громада дервішів і казарми для турецького гарнізону. Потім з'явилися також медресе, чайхана і заїжджий двір для прочан, які відвідували місце поховання серця Сулеймана Пишного.

Норберт Пап, один з археологів, підкреслює, що випадок Тюрбека - вкрай рідкісний. Зазвичай турки не будували власних міст на захоплених землях, вважаючи за краще селитися у вже існуючих. Тюрбек став винятком, оскільки був свого роду ідеологічним і духовним центром, що виник навколо гробниці серця великого султана.

Місто було зруйноване в 1680-х роках, коли австрійські армії вигнали османів з території Угорщини. З часом сліди міста загубилися. Нині місце, де колись розташовувався Тюрбек, вкрите садами і виноградниками. Серед знахідок, зроблених науковцями, є уламки китайської порцеляни і перської кераміки, які вказують, що населення міста було багатим.

Продовжуючи досліджувати загублене місто, вчені сподіваються знайти і його центр - гробницю серця Сулеймана Пишного.

Зараз ви читаєте новину «Серце Сулеймана Пишного археологи шукають в Угорщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі