вівторок, 09 квітня 2019 16:20

Селяни захопили у Києві державний банк і ринок

Селяни захопили у Києві державний банк і ринок
100 років тому почалося Куренівське повстання. Фото: radiosvoboda.org

Повстання селян проти більшовицької влади розпочалося 9 квітня 1919 року. Його підняли мешканці навколишніх сіл.

Лояльні до УНР сили під керівництвом отаманів Ілька Струка, Овсія Гончара та Данила Терпила змогли на короткий час узяти під свій контроль значну частину Києва. Селян обурювала політика воєнного комунізму. Більшовики відбирали в людей продовольство.

Уночі проти 7 квітня 1919 року за згодою голови Петрівецької сільської ради загони селянської самооборони заарештували комісарів та червоноармійців. Наступного дня кінний загін на чолі з Ніколаєнком та Фінкельштейном вирушив до села Підгірці, де його розгромили повстанці. Вони стратили 103 заарештованих більшовиків.

Повстанці 9 квітня вийшли в район Боярки та пішли в наступ на Київ. Головним гаслом повстанців було: "Геть комісарів з України!". Уночі на 10 квітня повстанські загони, сконцентровані у Пущі-Водиці виступили в бік Пріорки. З Вишгорода повстанці рушили на Куренівку.

На Куренівці з'явилися озброєні роз'їзди повстанців, на околицях Києва відбувалися стихійні мітинги. Через малу кількість зброї повстанці під час наступу діяли двома лініями. У першій були озброєні вояки, в другій неозброєні, які мали роззброювати бранців та вбитих. Близько 7-ї години київські підпільники доправили трамваєм до Куренівського депо вогнепальну зброю й набої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петлюра, Грушевський і могутнє військо: показали рідкісні фото Української революції

Бої з більшовиками тривали на Куренівці, Подолі та Сирці. Повсталим удалося захопити Державний банк і міський телеграф, перервати телеграфний зв'язок. Взяли під контроль Житній ринок. До повстанців приєдналися робітники подільських заводів. Звільнили від більшовиків Куренівку, Поділ та Святошин.

Отаман Зелений висунув більшовикам ультиматум про здачу Києва. Повсталі розраховували на те, що на їхній бік перейде київський гарнізон, однак цього не сталося. З Харкова більшовики надіслали війська в Київ. До них входили загони латишів та китайців. Повстанці були змушені відступити.

Куренівське повстання відволікло на себе увагу більшовиків та допомогло армії УНР. Отамани повстанців продовжували контролювати повіти навколо Києва.

6 листопада 1919-го загинула Олександра Соколовська - отаман Маруся. У 17 років дівчина очолила повстанський загін, що нараховував 300 шабель і 700 багнетів. Боролася проти більшовиків, які окупували Україну.

Зараз ви читаєте новину «Селяни захопили у Києві державний банк і ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі