понеділок, 06 листопада 2023 13:55

Вчителька очолила повстанський загін

Вчителька очолила повстанський загін
Сьогодні річниця смерті отамана Марусі. Фото: "На скрижалях"

6 листопада 1919-го загинула Олександра Соколовська - отаман Маруся.

У 17 років дівчина очолила повстанський загін, що нараховував 300 шабель і 700 багнетів. Боролася проти більшовиків, які окупували Україну.

Олександра Соколовська народилася у селі Горбулів сучасного Черняхівського району на Житомирщині. Родина заснувала в селі гімназію та утримувала її власним коштом. Олександра здобула професію вчительки. З початком української революції родина Соколовських стала на боротьбу з більшовиками.

Комуністи вбили батька та 3 братів Олександри. Вони були засновниками та керівниками повстанських загонів і боролися разом із військами УНР. Тоді дівчина вирішила продовжити боротьбу рідних проти більшовиків. На Дівич-горі поблизу свого рідного села Олександра Соколовська прийняла присягу і взяла псевдо Маруся.

"Перед моїми очима й по сьогодні стоїть постать стрункої, невеличкої зростом дівчини, що була одягнута по-мужськи. Їздила верхи, як найкращий козак. Добре володіла рушницею, як і її брати, була відважного десятка і серед повстанців користувалася авторитетом. Не дивно, що після смерті своїх братів вона перейняла провід над повстанцями. Була вона вродливою, оце горбулівське сонечко з трішки рудавим волоссям і ластовинням", - згадував про Марусю хорунжий армії УНР Микола Фещенко-Чопівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петлюра, Грушевський і могутнє військо: показали рідкісні фото Української революції

Загони Марусі діяли на Вінничині. На початку листопада 1919-го 12 сотень бригади отаманші одночасно вели бої з "червоними" під Фастовом і з "білими" під Мотовилівкою на Київщині. Під Фастовом соколовці оточили "червоних", а біля Мотовилівки, маючи 10-кратну перевагу, "білі" перейшли у контрнаступ, завдавши повстанцям великих втрат. Лише наявність резерву та вдало організована оборона дозволили повстанцям відірватися від переслідування.

Генерал-поручник Армії УНР Олександр Вишнівський стверджував, що Соколовську закатували до смерті більшовики 1919-го.

За його інформацією, її захопив карний відділ і розстріляв.

26 жовтня 1888-го народився відомий анахіст Нестор Махно. Він з'явився на світ у селі Гуляйполе Катеринославської губернії – тепер райцентр Запорізької області. Був п'ятим сином у сім'ї скотаря Івана Родіоновича. Коли йому було 7 років, помер батько, відтоді влітку наймався працювати. 15-річним влаштувався на місцевий чавуноливарний завод. За 3 роки став членом анархістської організації "Спілка бідних хліборобів". Кілька разів Махна арештовували за участь в експропріаціях – нападах на банки та поштові відділення.

Зараз ви читаєте новину «Вчителька очолила повстанський загін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі