вівторок, 13 вересня 2022 07:05

Розстріляли повстанського командира

Розстріляли повстанського командира
Лука Гринішак Автор фото: Дмитро Шовгенюк, с.Чорний потік

13 вересня 1956 року в Києві розстріляли командира куреня УПА "Бескид" 39-річного Луку Гринішака"Довбуша".

Він народився на Івано-Франківщині. У рідному селі Зелена заснував товариство "Січ", був членом "Просвіти", служив у польському війську. 1939 року пішов воювати проти угорців на Закарпаття, вступив до Карпатської січі. Під час Другої світової війни долучився до ОУН(б) і став надрайонним референтом СБ. У травні 1944-го перейшов в УПА. Став чотовим сотні "Верховинці" командира "Іскри" групи "Чорний Ліс".

Уперше чекісти схопили його у вересні 1951 року. Тоді вдалося втекти та знову перейти в підпілля. Гринішак увійшов до найближчого оточення одного з останніх великих керівників збройного підпілля ОУН, командира ВО-4 "Говерла" Миколи Твердохліба – "Грома". Разом переховувалися в Карпатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Водив чекістів лісом три дні. Сподівався, за той час ви покинете криївку"

Весною 1954-го Гринішак дістав завдання від Твердохліба. Мав вийти з укриття та відновити зв'язки з уцілілим загальним підпіллям. Зустріч із його представниками мала відбутися на обійсті в селі Лоєв. Обережний Гринішак відверто запитав господарку садиби, чи не планується провокація. Та сказала, що ні. Але чекісти вже розробили спецоперацію, а допомогли їм зрадники серед оунівців. Гринішака схопили й передали до рук спецслужб. Господиня, яка насправді нічого не знала про провокацію, кинулася в криницю.

Свідчення Гринішака допомогли чекістам вийти на Твердохліба. Останній вчинив самогубство у криївці із соратниками.

Відкритий суд Військового трибуналу Прикарпатського військового округу над Гринішаком та іншими учасниками підпілля відбувся в лютому 1956 року. Його засудили до найвищої міри покарання. Тричі намагався вкоротити собі віку, але щоразу рятували. Потім оголосив голодування, яке витримував до розстрілу в Лук'янівський в'язниці.

Микола Твердохліб був одним із найзагадковіших командирів УПА. Залишилося всього два його фото – й ті нечіткі. Про нього написано значно менше, ніж про побратимів. Але саме ретельна конспірація і стала запорукою його живучості – він перебував у підпіллі до 1954 року, коли вже знищили всю структуру підпілля.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли повстанського командира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі