четвер, 31 січня 2013 15:25

"Уявіть собі, москвичі вибачилися" - як готували історичний атлас в СРСР

Автор: Фото: Ольга Скороход
  Слайд, показаний на презентації Атласу історії України
Слайд, показаний на презентації Атласу історії України

Новий атлас історії України є справді вагомим і якісним виданням, на відміну від розробленого у США Робертом Маґочієм. Про це на презентації українського видання 29 січня сказала кандидат історичних наук Тетяна Балабушевич.

Пані Балабушевич є одним з чільних українських фахівців з історичної географії. Вона поділилася спогадами про підготовку історичного атласу у радянський час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після багатьох невдач нарешті видали атлас історії України

"Зокрема обурення істориків викликали карти, над якими працював тоді ще юний Геннадій Боряк (науковий редактор нового атласу - Gazeta.ua), - розповіла вона. - Так ось ці історики почали говорити: "Та такого бути не може! Звідки він це набрав? То все вигадки!". Ситуація вирішилася просто - я сіла на поїзд, приїхала в Київ. Геннадій Володимирович ризикнув і віддав мені свій величезний формуляр рукописних текстів, щоб я показала їх тим, хто мав претензії. Це була робота в єдиному примірнику. І уявіть собі, москвичі вибачилися. Пікантність полягала в тому, що багато з матеріалів, які використав Геннадій Володимирович, лежали у московських архівах".

За словами Балабушевич, такі випадки не були рідкістю.

"Подібна історія була і з моєю картою. Мені її буквально жбурнули у фізіономію і спитали: "Звідки ви це взяли? Всім же відомо, що Україна - аграрна країна, не було там копалень, ланів і взагалі промисловості не було". Тоді мені їм заперечувати було значно простіше, тому що матеріали, які стосувалися російських теренів, взяті з Московського військово-історичного архіву, тож я порадила їм перевірити", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «"Уявіть собі, москвичі вибачилися" - як готували історичний атлас в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі