середа, 30 січня 2013 17:10

Після багатьох невдач нарешті видали атлас історії України
5

Фото: Фото: Ольга Скороход

29 січня у приміщення Музею історії міста Києва презентували "Атлас історії України", який побачив світ наприкінці минулого року у видавництві ДНВП "Картографія".

Це перша систематична збірка мап, видана в Україні, яка охоплює історію України від кам'яного віку до сьогодення, у тому числі раніше замовчувані сторінки минулого.

Науковці в один голос називають цю подію дуже знаковою, адже сама історія видання історичного атласу України є драматичною. Про це повідомив науковий редактор видання, член-кореспондент НАН України Геннадій Боряк.

"Цей проект є багатостраждальним - був омріяний не одним поколінням істориків, - зазначив він. - У 1965-у, коли група істориків на чолі з Іваном Крип'якевичем звернулася до президії Академії наук з пропозицією підготувати історичний атлас. Відповідь була негативною довгий час. Але, на щастя, в Москві заходилися готувати атлас історії СРСР. І тут знадобилася наша сила, адже важко було осягнути давню історію СРСР без допомоги українських істориків. Планувалося підготувати здається 266 карт. Було залучено кращі сили тогочасних істориків. Але в 1970 році з атласу історії України щезає "Україна", а з'являється "Українська РСР". У середині 70-х ми отримали новий поштовх для проекту - дійшли чутки до Києва, що  планують діаспорний атлас. Він був виданий за редакцією Любомира Винара. Зрештою, до 1987 року атлас у двох випусках був підготовлений та переданий у видавництво. З того атласу була вилучена Україна, українська козацька держава, Запорозька Січ і церква. Решту залишили. Однак і цьому атласу не судилося бути опублікованим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історію України в картинках готують до друку

Оцінюючи новий атлас, історик визначив головну відмінність: "Сьогодні маємо національний атлас, який має дуже гнучку картографічну колекцію. Кожен період висвітлюється на певній території у певній проекції. Цього не було у тому попередньому атласі".

Всього зібрано 149 карт, розділених на 7 розділів за періодами української історії. Атлас акцентує увагу на політичних подіях, воєнних історіях, змінах кордонів і територіального устрою України в різні часи. Кожну карту доповнюють коментарі та ілюстрації.

За словами видавців, перед новим Атласом історії України відкриваються чималі перспективи - перевидання доопрацьованого варіанту англійською мовою, а також публікації в режимі он-лайн його електронної версії.

Дуже важливим кроком вперед назвав новий атлас і науковий рецензент, доктор історичних наук Михайло Кірсенко.

"Мені траплялося в різних країнах працювати з таким матеріалом і можу сказати, що Україна має всі підстави пишатися цим атласом. Говорячи про перспективи, я б додав, що треба поряд з таким серйозним і ґрунтовним атласом для фахівців підготувати більш популярні версії для широкої публіки і школярів. Тому що людина, країна і нація мусять усвідомлювати себе в часі і просторі. А саме таку можливість дає історична картографія", - зазначив він.

Атлас вже доступний у книгарнях за ціною 240 гривень.

"Атлас історії України" є спільним проектом науково-виробничого підприємства "Картографія", Інституту історії України, Інституту археології Національної академії наук України та Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Зараз ви читаєте новину «Після багатьох невдач нарешті видали атлас історії України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі