неділя, 16 червня 2024 01:30

Артефакти в озері здивували вчених

Артефакти в озері здивували вчених
У Польщі знайшли культські предмети. Фото: Heritage Daily

Кельтські артефакти III століття до нашої ери знайшли археологи у Куявії, Польща.

Це несподіване відкриття, оскільки вважалося, що кельти досягли цього регіону лише у I столітті до нашої ери, пише Heritage Daily.

Відкриття здійснили завдяки мечу III століття, що зберігається у Музеї сухопутних військ у Бидгощі. Після спілкування з чоловіком, який знайшов його, археологи дісталися озера в історичному регіоні Куявія. Там виявили серпи, фрагменти залізних піхв мечів та кілька ланцюгових поясів. Ці предмети кинули в озеро у рамках ритуалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли двір польських лицарів

"Ніхто не очікував, що кельти зайшли так далеко на північ у третьому столітті до нашої ери", - сказав декан факультету археології Варшавського університету Бартош Контні.

Щоб захистити цю цінну пам'ятку від пограбування, точне місцезнаходження озера не розголошують.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.

Зараз ви читаєте новину «Артефакти в озері здивували вчених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі