пʼятниця, 21 червня 2024 01:30

Виявили найдавніше рідке вино

Виявили найдавніше рідке вино
В Іспанії знайшли античне вино. Фото: Juan Manuel Román

Археологи знайшли найстаріше вино, яке збереглося у рідкій формі.

Посудину з ним знайшли на півдні Іспанії. У похованні лежали кремовані останки чоловіка-римлянина, повідомляє The Guardian.

Вино було білим, але стало червоно-коричневим через хімічні реакції, які відбулися з ним за 2 тис. років.

"Це затоплена гробниця, викопана у скелі, що дозволило їй простояти протягом 2000 років. Можна поаплодувати свідомістю власників будинку, які одразу зателефонували до археологічного відділу міста. Міські археологи швидко зрозуміли, що гробниця була неймовірно незвичайною, бо на неї не робили набігів і не пограбували - римляни були горді навіть після смерті і будували похоронні пам'ятники, такі як башти, над своїми гробницями, щоб люди могли їх бачити. Вони хотіли залишитись у пам'яті людей", - розповів хімік-органік з Університету Кордови Хосе Рафаель Руїс Арребола, який керував аналізом вина.

У гробниці було вісім похоронних ніш, у шести з яких виявили урни з вапняку, пісковику чи скла та свинцю. У кожній урні знаходилися кремовані кісткові останки однієї людини, а на двох були написані імена померлих: Hispanae і Senicio.

"Ще більшим сюрпризом стало те, що археологи відкрили урну та побачили, що вона сповнена рідини. В урні також знаходилися кремовані кістки людини і золота каблучка, прикрашена двоголовим Янусом. Її поклали пізніше, і на покійному її не було, коли його кремували. Знайдено також те, що могло бути металевими ніжками ліжка, на якому було кремовано тіло", - розповів Руїс Арребола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені відновили древнє вино

Дослідники почали аналіз коли зрозуміли, що рідина всередині урни з'явилася не внаслідок затоплення і не була конденсатом. Рівень рН рідини дорівнював 7,5, що близько до рівня води. Вона також містить хімічні елементи, дуже схожі на ті, що є у сучасних винах.

"Ми шукали біомаркери - хімічні сполуки, які однозначно кажуть вам, чим є конкретна речовина. У цьому випадку ми шукали поліфеноли, які зустрічаються виключно у вині, і виявили сім винних поліфенолів. Ми порівняли ці поліфеноли з поліфенолами з вин цієї частини Андалусії – і вони збіглися. Це підтвердило, що то було вино. Наступне, що потрібно було зробити, це встановити, біле це вино чи червоне", - пояснив хімік.

Відсутність бузкової кислоти, що утворюється під час розкладання основного пігменту червоних вин, ясно вказувала на біле вино. Про це свідчили і римські мозаїки з людьми, що топчуть білий виноград.

У провінції Мерсін на півдні Туреччини знайшли прикраси візантійського періоду.

Археологи розкопали 19 прикрас віком 1400 років. Вони належать до періоду Візантійсько-Сасанідської війни 602-628 років.

Зараз ви читаєте новину «Виявили найдавніше рідке вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі