понеділок, 17 червня 2024 01:30

Знайшли майстерню цінного барвника

Знайшли майстерню цінного барвника
Знайшли виробництво тирського пурпуру. Фото: heritagedaily.com

Майстерню бронзової доби, в якій виробляли тирський пурпур, знайшли на грецькому острові Егіна.

Цей пурпуровий барвник вважався символом влади та багатства, пише Heritage Daily.

Майстерню на мисі Колона датували XVI століттям до нашої ери.

Джерелом пурпуру були кілька видів хижих морських равликів із сімейства Muricidae. Вони виділяють барвник для атаки та захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли статую античного героя

Археологи знайшли сліди фіолетового пігменту на керамічних уламках, на точильному камені і в ямі для відходів, заповненої подрібненими черепашками морського равлика мурексу.

Також виявили обвуглені останки поросят та ягнят. Ймовірно, вони були жертвами, призначеними для захисту майстерні або для забезпечення рясного урожаю равликів.

"Вперше знахідка значної кількості пігменту, що добре зберігся, разом з великою кількістю подрібнених раковин молюсків і кількома функціональними об'єктами, дозволяє детально вивчити виробництво пурпурного барвника на грецькому острові Егіна близько 3600 років тому", - йдеться у дослідженні.

Під час реставрації римського мавзолею Августа виявили рідкісний камінь, що позначав давні кордони міста. Останній подібний знаходили 100 років тому. Камінь датували правлінням імператора Клавдія - 10-54 рр. н. е. Він був закопаний у землю на місці сімейної гробниці з рештками самого Клавдія.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли майстерню цінного барвника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі