субота, 13 липня 2024 01:30

На острові розкопали давній храм

На острові розкопали давній храм
На острові Кіпр знайшли храм бронзової доби. Фото: Heritage Daily

4000-річний храмовий комплекс знайшли археологи на острові Кіпр.

Розкопки проходили поблизу села Ерімі в окрузі Лімасол, пише Heritage Daily.

Команда дослідників на чолі з професором Лукою Бомбардьєрі виявила храмовий комплекс на вапняковій терасі з видом на річку Куріс.

У храмі знайшли центральний моноліт, прикрашений круглим мотивом та кілька житлових приміщень, фарбувальних чанів, складів і майстерень.Це все використовували ремісники бронзового віку.

Ця споруда площею понад 1000 квадратних метрів є найдавнішою церемоніальною будівлею, знайденою на острові. Вона датується приблизно 2000-1600 роками до н. е., тобто середнім бронзовим віком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кіпрі досліджують стародавній ринок

2,3-метровий моноліт у "священному просторі" впав і знищив велику амфору. Вона могла бути ритуальним підношенням.

Знайшли також скелет жінки у стародавньому житлі. Остеоархеологічний аналіз показав, що вона померла від поранення в череп списом або іншим гострим предметом. Це відкриття дає цінну інформацію про ритуальну діяльність та історичний контекст перших мешканців Кіпру.

Залишки римського торгівельного судна після кораблетрощі виявили дайвери на узбережжі міста Протараса на Кіпрі. Це перша знахідка давньоримського корабля, знайдена у прибережних водах острова.

Курортне місто Протарас славиться дайвінгом і вважається одним із кращих місць для дайвінгу в східному Середземномор'ї. Затонулий корабель виявили професійні дайвери - добровольці з Лабораторії морських археологічних досліджень Кіпрського університету.

Зараз ви читаєте новину «На острові розкопали давній храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі