понеділок, 01 липня 2019 15:27

На дні моря знайшли давньоримський корабель

Автор: thehistoryblog.com
  Вантаж амфор з давньоримського судна на дні біля узбережжя Кіпру
Вантаж амфор з давньоримського судна на дні біля узбережжя Кіпру

Залишки римського торгівельного судна після кораблетрощі виявили дайвери на узбережжі міста Протараса на Кіпрі. Це перша знахідка давньоримського корабля, знайдена у прибережних водах острова.

Курортне місто Протарас славиться дайвінгом і вважається одним із кращих місць для дайвінгу в східному Середземномор'ї. Затонулий корабель виявили професійні дайвери - добровольці з Лабораторії морських археологічних досліджень Кіпрського університету. Вони повідомили Департамент старожитностей. Той швидко зібрав кошти для археологічного вивчення місця, повідомляє The History Blog.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські дайвери знайшли корабель зі скарбами

Дослідники встановили, що римське торгове судно перевозило великий вантаж амфор із Сирії та Кілікії. Непорушене поле амфор і залишки корабля проливають нове світло на історію морської торгівлі між Кіпром та іншими середземноморськими провінціями епохи Давнього Риму.

Остання королева Кіпру Катерина Корнаро 14 березня 1489-го зреклася свого королівства на користь Венеції. Держава хрестоносців, створена під час Третього Хрестового походу, припинила своє існування.

Найвищого розквіту Королівство Кіпр досягло у XIV ст. 1468-го король Жак II де Лузіньян заочно одружився із 14-літньою Катериною Корнаро, донькою знатного венеціанського патриція. Венеціанська республіка отримала торговельні преференції та право володіння островом після смерті Катерини і Жака та відсутності у них спільних дітей. Це зміцнило позиції республіки на Кіпрі, на який також претендували Генуя й Османська імперія.

Зараз ви читаєте новину «На дні моря знайшли давньоримський корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі