середа, 07 серпня 2024 01:30

У річці знайшли корабельну гармату

У річці знайшли корабельну гармату
У Темзі знайшли давню гармату. Фото: Touch Productions

Гармату з 76-гарматного лінійного корабля "Лондон" виловили археологи з річки Темза в Англії.

Корабель спустили на воду 1656 року. Він супроводжував короля Карла II під час повернення до Англії під час Реставрації Стюартів, пише Heritage Daily.

Але на "Лондоні" вибухнув пороховий погріб і корабель затонув у водах Темзи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли монастир давньої королеви

2005 року виявили місце аварії. Тоді змінили маршрут судноплавства, щоб захистити його від пошкоджень. Відтоді вчені виявили близько 700 дрібних предметів на місці кораблетрощі.

Нещодавно водолази організації "Історична Англія" знайшли добре збережену бронзову гармату, поховану в глині та мулі. Її ідентифікували як середню напівгармату часів Співдружності. Ймовірно, вона була розташована на нижній гарматній палубі.

"Гармати були різних типів, деякі з них були захоплені з ворожих кораблів, що свідчить про їхню складну історію", - сказав виконавчий директор "Історичної Англії" Дункан Вілсон.

У Швеції археологи знайшли два древні мечі вікінгів всередині кам'яної поховальної камери. Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600 та 1 тис. роками нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «У річці знайшли корабельну гармату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі