вівторок, 16 липня 2024 01:30

У Полтаві знайшли давні артефакти
6

Археологи провели розкопки у сквері Григорія Сковороди у Полтаві.

Там виявили кераміку, цвяхи, ложку та кістки тварин, повідомляє "Полтавщина".

Розкопки почалися скарги археологів на те, їх не запросили дослідити територію в історичному ареалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали знахідки часів Полтавської битви

У Полтаві провели розкопки на площі
Фото: "Полтавщина"
У Полтаві провели розкопки на площі
У Полтаві провели розкопки на площі
У Полтаві провели розкопки на площі
У Полтаві провели розкопки на площі

"Представник підрядника показав лист від Мінкульта, який дозволяв провести роботи без археологічних досліджень. Це мене дуже здивувало. На щастя, міська влада нормально поставилася до моїх аргументів, тому археологи провели необхідне дослідження. На старих фото видно, що на цьому місці стояла будівля Малоросійського поштамту, будівництво якої завершили у 1809 році. По обидва боки від неї, де зараз зелені зони, були флігелі. Якщо дивитись на повоєнну та сучасну будівлю Малої академії мистецтв, то ми розкопали ділянку, де стояв правий флігель", - повідомив кандидат історичних наук Юрій Пуголовок.

Знайшли рештки кераміки, металеві цвяхи, які використовувалися при будівництві, фрагмент ложки, а також кістки тварин та птиць. Їх могли їсти будівельники поштамту.

У лісі неподалік міста Алінгсос, що на південному заході Швеції, знайшли понад 50 прикрас епохи пізньої бронзи. Знахідку назвали однією з найбільших коли-небудь виявлених в країні.

Попередньо на предмети натрапив чоловік, на ім'я Томас Карлсон. Він накидував карту лісистої місцевості та робив записи для спортивного орієнтування. Спочатку вирішив, що виявив сміття - металеві уламки від якоїсь лампи, але придивившись уважніше побачив спіраль, намисто, а згодом ще вісім предметів.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві знайшли давні артефакти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі