пʼятниця, 16 серпня 2024 11:23

Забудете про тиск і хвороби серця та нирок: скільки фруктів та овочів їсти щодня

Забудете про тиск і хвороби серця та нирок: скільки фруктів та овочів їсти щодня
Півкілограма фруктів та овочів щодня можуть знизити розвиток появи серйозних хвороб, які здатні призвести до смерті Фото: pinterest

Щоденне споживання приблизно 500 грамів фруктів та овочів може значно сповільнити розвиток хронічних захворювань нирок, знизити артеріальний тиск і зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Чергові дослідження науковців показала, що така зміна раціону справді зменшує навантаження на нирки та покращує загальний стан організму, пише everydayhealth.

Вчені розділили учасників з високим артеріальним тиском та ознаками ниркових захворювань на три групи:

ті, хто додав до свого раціону 2-4 чашки фруктів та овочів;

ті, хто приймав соду як антацид для нейтралізації кислотності;

ті, хто отримував стандартну медичну допомогу.

Водночас у людей з першої групи також змінилися показники серцевого здоров'я: знизився рівень холестерину, зменшився індекс маси тіла та нормалізувався артеріальний тиск. Крім того, учасникам цієї групи знадобилося менше ліків.

"Фрукти та овочі повинні бути основою в лікуванні гіпертонії, а ліки - додатковими засобами. У нашому дослідженні учасники, які споживали фрукти та овочі, мали нижчий артеріальний тиск, кращий стан нирок та серця, вживаючи менші дози ліків", - говорить дослідник Дональд Е. Вессон.

Доктор Крістофер Гарднер, який не брав участі в дослідженні, зазначає, що зниження кислотності за допомогою рослинної дієти корисне для здоров'я нирок і серця.

"Вражає тривалість дослідження - п'ять років, а не кілька тижнів чи місяців. Це свідчить про довгострокові зміни, які дають довготривалі результати", - каже він.

Гарднер додає, що лікарі часто не знають, як правильно консультувати пацієнтів щодо харчування. Однак рекомендації щодо збільшення споживання овочів і фруктів є простими та ефективними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому категорично не можна їсти волоські горіхи. Перевірте, чи немає у вас цієї хвороби

"Найкраще радити, що їсти, а не чого уникати. Учасники нашого дослідження просто замінили менш корисні продукти, як-от оброблене м'ясо, фруктами та овочами", - підсумовує Вессон.

Раніше ми розповідали про 20 сезонних овочів, якими варто ласувати у серпні.

Вони заповнювали харчові щоденники. Наприкінці дослідження в учасників, які споживали фрукти й овочі, а також тих, хто приймав соду, стан нирок покращився.

Знизити артеріальний тиск можна без ліків. Для цього треба змінити спосіб життя і деякі звички. Стежте за харчуванням та менше стресуйте.

А контролювати артеріальний тиск може мигдаль. Тому візьміть собі за звичку їсти його щодня.

Зараз ви читаєте новину «Забудете про тиск і хвороби серця та нирок: скільки фруктів та овочів їсти щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі