середа, 14 серпня 2024 12:01

Кому категорично не можна їсти волоські горіхи. Перевірте, чи немає у вас цієї хвороби

Кому категорично не можна їсти волоські горіхи. Перевірте, чи немає у вас цієї хвороби
Волоські горіхи можуть бути небезпечними для певної групи населення Фото: pinterest

Покращити здоров'я мозку та знизити ризик ряду захворювань можна за допомогою волоських горіхів.

Це чудовий варіант для поживного сніданку. Їх можна з'їсти з вівсянкою чи кавою, пише Parade.

Чим корисні горіхи

У цих плодах багато альфаліноленової кислоти - продукту з високим вмістом омега-3. Мають протизапальну дію.

"Зменшуючи запалення, горіх підтримує здоров'я кількох систем у вашому тілі, включаючи серцево-судинну, шлунково-кишкову та ендокринну системи. Це знижує ризик серцево-судинних захворювань. Волоські горіхи сприяють здоров'ю кишечника та мозку, а їх протизапальні властивості знижують ризик захворювання людини на рак", - каже доктор Чідозі Одігве, який спеціалізується на здоров'ї нирок.

Водночас доктор Дженні Стенфорд, лікар із лікування ожиріння, додає, що омега-3 жирні кислоти можуть покращити рівень холестерину, а антиоксиданти можуть зменшити окислювальний стрес. Крім того, каже вона, волоські горіхи містять клітковину, яка допомагає мікробіому кишечника, і сприяють когнітивному функціонуванню.

При цьому волоські горіхи можуть бути небезпечними для певної групи населення, до якої відноситься приблизно 1 із 7 дорослих, а 9 із 10 не знають про це, і це не стосується алергії на горіхи.

"Скоріше, ми говоримо про людей із захворюваннями нирок. Ознаки захворювання нирок включають більш часте сечовипускання, сухість шкіри, криваву або пінисту сечу, м'язові судоми та набряки ніг", - йдеться у матеріалі.

Доктор Одігве пояснює, що не всім пацієнтам із захворюваннями нирок потрібно уникати або обмежувати споживання волоських горіхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найгірші сніданки, які впливають на мозок

"Лише пацієнти з пізньою стадією хронічної хвороби нирок, а також пацієнти, які перебувають на діалізі, повинні будуть зосередитися на обмеженні (якщо не повністю уникати) споживання волоських горіхів", - говорить медик.

Кому бути обережним у вживанні горіхів

Зазначається, що волоські горіхи багаті двома поживними речовинами, які можуть бути токсичними, якщо споживати їх у великих кількостях - фосфор і калій. Навіть якщо вони не споживаються у великих кількостях, нирки людей із хронічною хворобою нирок не можуть добре переробляти калій і фосфор.

"Ключовим моментом тут є те, що нирки допомагають підтримувати рівень фосфору та калію в нормі. Однак, на жаль, хворі на пізні стадії і діалізні пацієнти не мають такої розкоші, тому вони піддаються високому ризику надмірно високих рівнів цих двох елементів", - пояснює Одігве.

При цьому доктор Стенфорд каже, що це лише одна з проблем, адже волоські горіхи та їхні двоюрідні брати з мигдалю також містять оксалати, які можуть спричинити утворення каменів у нирках, якщо їх споживати у великих кількостях.

"Пацієнтам із хронічною хворобою нирок варто уважно стежити за своїм харчуванням, щоб контролювати хворобу", - каже фахівець.

Знизити артеріальний тиск можна без ліків. Для цього треба змінити спосіб життя і деякі звички. Стежте за харчуванням та менше стресуйте.

А контролювати артеріальний тиск може мигдаль. Тому візьміть собі за звичку їсти його щодня.

Зараз ви читаєте новину «Кому категорично не можна їсти волоські горіхи. Перевірте, чи немає у вас цієї хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі