вівторок, 15 грудня 2020 12:01

Високий тиск збільшує ризик розвитку деменції - вчені

Високий тиск збільшує ризик розвитку деменції - вчені
Дослідники виявили, що гіпертонія, яку людина не лікує, спричиняє стрімке зниження когнітивних можливостей серед дорослих середнього та старшого віку. Фото: pixabay

Високий кров'яний тиск у будь-якому віці може прискорити розвиток деменції - синдрому стійкого порушення розумових функцій унаслідок органічного ураження мозку.

Це доводить дослідження, опубліковане в журналі American Heart Association journal Hypertension, передає Ліга.net.

Науковці проаналізували інформацію про артеріальний тиск та когнітивні функції понад 7 тис. дорослих бразильців. Середній вік учасників – 59 років. За ними спостерігали протягом 4 років. У рамках дослідження вони проходили тести на пам'ять, виконавчу функцію та швидкість мовлення. Дослідники виявили, що гіпертонія, яку людина не лікує, спричиняє стрімке зниження когнітивних можливостей серед дорослих середнього та старшого віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені назвали корисний напій для мозку і сердця

Вони також зробили висновок, що когнітивний спад не залежить від того, скільки часу людина страждає на гіпертонію. Вони припускають, що навіть невелика тривалість високого кров'яного тиску може негативно вплинути на пам'ять та мовлення людини.

"Ми спочатку передбачали, що негативні наслідки гіпертонії на когнітивні функції будуть критичнішими, коли гіпертонія почнеться в молодшому віці. Однак наші результати показують подібне зниження когнітивної працездатності незалежно від того, почалася гіпертонія в середньому або в старшому віці", – заявила авторка дослідження Сандхі Марія Баррето.

За словами дослідників, ефективне лікування високого кров'яного тиску в будь-якому віці може зменшити або запобігти прискоренню розвитку когнітивних захворювань, наприклад, деменції. Дослідження показало, що дорослі з неконтрольованою гіпертонією часто відчувають швидший спад пам'яті та когнітивних функцій, ніж дорослі з гіпертонією, яка добре контролювалася.

Прямий вплив на когнітивні здібності в похилому віці, як-от пам'ять, увага, сприйняття та інші, може мати їжа. Це ключовий висновок дослідження Університету штату Айова, пише Ліга. net. Учені проаналізували дані 1787 британців віком від 46 до 77 років.

Зараз ви читаєте новину «Високий тиск збільшує ризик розвитку деменції - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі