понеділок, 14 грудня 2020 15:27

Учені довели зв'язок між харчуванням і когнітивними здібностями

Учені довели зв'язок між харчуванням і когнітивними здібностями
Щоденне помірне вживання алкоголю, особливо червоного вина, пов'язане з поліпшенням когнітивних функцій. Фото: pixabay

Прямий вплив на когнітивні здібності у похилому віці, як-от пам'ять, увага, сприйняття та інші, може мати їжа.

Це ключовий висновок дослідження Університету штату Айова, пише Ліга. net.

Учені проаналізували дані 1787 британців віком від 46 до 77 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Початок Різдвяного посту: чим харчуватися та як дотримуватися

Учасники дослідження тричі - 2006-го, 2012-го, 2016 року - пройшли тест на рухливий інтелект - FIT - здатність до мислення та розв'язання нових проблем, незалежно від попереднього досвіду. Зниження рухомого інтелекту пов'язано з віком, а FIT показує, як людина "розуміє на льоту". Учасники також відповіли на питання щодо споживання їжі та алкоголю. Вони вказували частоту вживання свіжих фруктів, сухофруктів, сирих овочів, салатів, варених овочів, жирної та нежирної риби, обробленого м'яса, птиці, яловичини, баранини, свинини, сиру, хліба, круп, чаю, кави, пива та сидру, червоного та білого вина, шампанського та лікеру.

Науковці зробили такі висновки: споживання сиру захищає від вікових когнітивних проблем. Щоденне помірне вживання алкоголю, особливо червоного вина, пов'язане з поліпшенням когнітивних функцій. Щотижневе вживання баранини, але не іншого червоного м'яса, покращує когнітивні здібності. Надмірне вживання солі шкідливе. Проте лише особам, які вже перебувають у групі ризику хвороби Альцгеймера. Можливо, їм доведеться стежити за споживанням солі, щоб уникнути когнітивних проблем з часом.

"Залежно від генетичних факторів, деякі люди більш захищені від розвитку хвороби Альцгеймера. Однак, я вважаю, що правильний вибір їжі може запобігти захворюванню та ризику зниженню когнітивних здібностей", – розповідає Брендон Клінедінст, доктор нейрологічних наук, який працює у відділі харчових наук та харчування людини в Університеті штату Айова.

Медики розкрили неймовірні властивості гречки. Виявилося, що цей продукт може продовжити тривалість життя при щоденному вживанні. Такі висновки зроблені дієтологами за підсумками дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели зв'язок між харчуванням і когнітивними здібностями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі