неділя, 21 січня 2024 04:54

Вчені назвали найкорисніші та найшкідливіші способи приготування кави

Вчені назвали найкорисніші та найшкідливіші способи приготування кави
Залежно від способу приготування кава може бути як корисною, так і шкідливою для людини. Фото: bigkyiv.com.ua

Кава може може бути як корисною, так і шкідливою для здоров'я людини.

Вплив цього напою на організм значною мірою залежить від способу приготування. До такого висновку дійшли норвезькі вчені.

Науковці з Гетеборгського університету понад 20 років вивчали негативну та позитивну дії кави на людський організм. У результаті виявили найшкідливіші та найкорисніші для здоров'я способи приготування напою.

Дослідження проводили в період від 1985 до 2003 року. До нього залучили 500 тисяч людей віком від 20 до 79 років. Вони споживали каву, приготовлену різними способами. Враховували також спосіб життя цих людей, зокрема, наявність різноманітних факторів, що впливають на здоров'я. Наприклад, шкідливі звички, вагу, фізичну активність.

Вчені побачили зв'язок між методами заварювання кави, серцевими нападами та тривалістю життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише ворожіння - як використовують кавову гущу

Найшкідливішою виявилася нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. У нефільтрованій міститься велика кількість речовин, що підвищують холестерин. Їх там у 30 разів більше, ніж у фільтрованій. А найкорисніша - кава, приготовлена методом одноразового протоку гарячої води через шар меленої кави, що є на фільтрі. Помірне вживання такої кави скорочує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Найнижча смертність серед учасників дослідження була у тих, хто випивав від однієї до чотирьох чашок такої кави у день. Вживати її виявилося навіть корисніше, ніж зовсім відмовитися від напою.

Дослідженння також показало, що вживання фільтр-кави зменшувало ризик смерті на 15% з будь-якої причини порівняно з людьми, які взагалі не пили кави. На думку вчених, це пов'язано з тим, що така кава багата антиоксидантами.

Найшкідливішою кава стає тоді коли гуща надовго залишається в гарячій воді. Шкідливішими за фільтровану каву також називають еспресо, капучино, каву по-турецьки та каву, заварену у френч-пресі.

Вчені нагадують, що кофеїн збуджує нервову систему. Тому споживання кави у великих кількостях може викликати тривогу, тремор, підвищення тиску, прискорене серцебиття. Кава також сприяє вимиванню з організму кальцію, магнію і калію. А через сечогінний ефект може призвести до проблем з нирками та утворення в них каменів.

Каву також не рекомендують пити вагітним, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Не бажано захоплюватися кавою людям, які страждають на безсоння, а також тим, хто має ішемічну хворобу серця та атеросклероз, гіпертонікам.

Як і будь-який напій, кава може буде корисною, але й може завдати шкоди. Усе залежить від кількості й частоти вживання. Зокрема, кава впливає на шкіру, вважають косметологи. Кофеїн, наприклад, активізує роботу лімфатичної системи, стимулює зростання волосяних цибулин, тобто покращує ріст волосся.

Одним з напоїв, який має багато користі й зігріває, є чай. Однак не кожен його різновид корисний для схуднення.

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали найкорисніші та найшкідливіші способи приготування кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі